Af - 01/10-15 17:02; Opdateret: 01/10-15 18:14

Dansk ekspert: Derfor rykker Rusland ind i SyrienDansk ekspert: Derfor rykker Rusland ind i Syrien

Der er samtidig en ganske simpel forklaring på, hvorfor Vesten ikke indsætter landtropper i det uroplagede land, mener ekspert fra Forsvarsakademiet.

storybild

Den russiske præsident Putin har indledt angreb fra luften i Syrien. (Billede: AP/Polfoto)

Rusland er blevet en del af konflikten i Syrien. Det står klart, efter russerne har udført en række luftangreb, der af blandt andre den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, betegnes som bekymrende. At den russiske bjørn rører på sig netop nu, er der en ganske simpel årsag til.

- Det handler om, at Assads styre er ved at falde sammen. Det har ikke mange militære kræfter tilbage, og Assads styre er stort set det eneste sted, russerne har indflydelse i Mellemøsten. De vil bibeholde deres geostrategiske magt i området, siger Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet til metroxpress.

- Missionen er ikke at nedkæmpe Islamisk Stat, som Vesten har i opdrag. Man vil stoppe dem, der rykker mod Assad - uanset hvem de er, forklarer han.

Han forestiller sig, at man på sigt vil dele Syrien op i flere dele, og her kan Ruslands gode forhold til præsident Bashar al-Assad blive afgørende, da han formodes at blive en del af forhandlingerne om en løsning på konflikten.

USA og Frankrig har kritiseret Ruslands indtog. Kan der være en konflikt under opsejling?
- Nej, det har ingen interesse i. Det interessante er måske også mere, hvad de ikke har sagt. Man kunne have meldt ud med bulder og brag, fordi Rusland støtter folkemorderen Assad, men det har man ikke gjort. Man har faktisk været rimelig stille.

Ifølge Johannes Riber Nordby er Rusland ligesom Vesten interesseret i, at Islamisk Stat ikke kommer til magten. Når man alligevel ikke rykker ind med fodfolk, skyldes det, at man har lært af Irak.

- Vi kan relativt hurtigt fjerne Islamisk Stat med våbenmagt, men vi skal bygge noget i stedet, og det kræver, at der er nogen, der kan kontrollere og tilbyde et stabilt alternativ. Derfor giver det ikke mening at sætte militær ind på nuværende tidspunkt, understreger han.

LÆS OGSÅ: Kommandant: Russiske fly bomber CIA-støttede oprørere

LÆS OGSÅ: Rusland bomber 30 militante mål i Syrien

LÆS OGSÅ: Avis: Rusland har bombet USA-trænede oprørere i Syrien

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløret: Oliver Bjerrehuus får...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Fie og Caroline i vild bitchfight: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx