Af - 15/10-15 16:13; Opdateret: 15/10-15 16:25

Ikea og H&M ramt af sms-bedrageriIkea og H&M ramt af sms-bedrageri

Udover et forfalsket supermarked-spørgeskema, florerer der også forfalskede nyheder og meningsmålinger fra Ikea og H&M på Whatsapp.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herover kan du se, hvordan de falske beskeder ser ud.

Onlineforbrydere snyder godtroende internetbrugere ved at tilbyde et gavekort på 500 (CHF) Schweiziske franc (cirka 3.422 kroner), og det er ikke kun Migros (en af Schweiz’ største supermarkedkæder, red.), der er ramt af onlinekriminalitet.

Bedragerne har også stjålet H&M og Ikeas logoer og skriver, at de på grund af udvidelser sender et spørgeskema ud til deres kunder.

Fremgangsmåden er den samme: Efter at brugerne har besvaret spørgeskemaet, bliver de bedt om at indtaste deres adresse, så Ikea, Migros eller H&M kan sende det fiktive gavekort til dem.

Derefter bliver de bedt om at indtaste deres telefonnummer, hvorfra de intetanende brugere bliver tilmeldt et sms-betalings-abonnement.

Har du modtaget denne IKEA-sms? Pas på - den kan koste dig dyrt
Har du modtaget denne IKEA-sms? Pas på - den kan koste dig dyrt

Daglige cyberfarer
Den slags fiduser beskæftiger det schweiziske analyse- og informationssikringsfirma, MELANI sig med.

- Vi kan bekræfte, at denne form for cyberkriminalitet, er et stigende problem, siger direktør Pascal Lamia.

Men det er ikke et større problem i Schweiz end i andre europæiske lande. Ifølge Pascal Lamia er denne slags anbreb noget, der hører til dagligdagen på internettet.

MELANI anbefaler, at hvis man som virksomhed bliver ramt, skal man straks sende en advarsel til ens kunder og melde det til politiet.

Politiets efterforskere er for det meste magtesløse mod denne form for cyberkriminalitet. Forbryderne er gode til at skjule deres spor.

De næste tre måneder er der gratis lånebiler til universitetsstuderende
De næste tre måneder er der gratis lånebiler til universitetsstuderende

Hjemmesiden migros.gesschenkkarte-aktion.com er registreret i USA hos virksomheden Privacy Guardian, som er specialiseret i at skjule hjemmesidens rigtige bagmænd.

Research foretaget af 20 Minuten afslører, at hjemmesidens ejere fra Moldavien. Bare fordi forbryderne i de fleste tilfælde befinder sig i udlandet, mener Pascal, at det er forkert ikke at anmelde dem.

- Det ville være en falliterklæring.

Marokko bremser åbning af første Ikea-varehus
Marokko bremser åbning af første Ikea-varehus

Ramte virksomheder kan ikke gøre meget
Denne form for cyberkriminalitet forekommer i alle velhavende lande.

- Alle steder, hvor kriminelle organisationer mener at kunne snyde sig til noget, siger Hannes Lubich, datalogiprofessor på Fachhochschule Nordwestschweiz til 20 Minuten.

De virksomheder, der har været udsat for cyberkriminalitet, kan gøre meget lidt for at sikre sig mod disse angreb.

Professoren lægger op til debat ved at sige, at tjenesteudbyderne fremover skal kunne stå til ansvar for falsk indhold. Men det kunne blive retsligt og teknisk problematisk medtransfertjenester som Whatsapp.

Fordi, at tjenesten også bliver udbudt udenfor Schweiz, skal man ved siden af schweizisk lov også forholde sig til udenlandske love.

Løkke får lovning på praktikpladser til flygtninge
Løkke får lovning på praktikpladser til flygtninge

Ekstra arbejde hos Migros’ kundeservice
H&M er tidligere igen og igen blevet ramt af phising-forsøg.

- Lige nu er der nogle falske tilbud på vores apps, H&M-konti og på Facebook i omløb, hvor man giver et gavekort til vores kunder, siger en talsmand.

Man anmelder bedrageriet så hurtigt som muligt til de respektive socialmedie platforme, så de falske konti bliver slettet. Ifølge H&M har der endnu ikke været henvendelser fra utrygge kunder i det nyeste phising-tilfælde.

På grund af fupnummeret har Migros fået ekstraarbejde i kundeserviceafdelingen, som bliver oversvømmet med spørgsmål. Migros har inddraget deres juridiske afdeling i opgaven og har forsøgt at spærre den falske hjemmeside.

- Har man allerede eller er usikker på, om man tilmeldt sig det falske sms-abonnement, så er det bedst at tage kontakt til ens teleudbyder, siger talsmand Martina Bosshard.

LÆS OGSÅ: Nu kommer IKEA med positiv menu-ændring

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx