Af Ritzau - 04/07-17 16:33

EU nærmer sig kriterier for hormonforstyrrende stofferEU nærmer sig kriterier for hormonforstyrrende stoffer

Der er kommet skub i forhandlingerne om hormonforstyrrende stoffer i EU efter mange års venten.

storybild

EU er tættere på et system, der kan udpegede de hormonforstyrrende stoffer, der er i pesticider, der blandt andet bruges på markerne og kan ende i vores fødevarer. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Repræsentanter for EU-medlemslandene har tirsdag stemt for et forslag fra EU-Kommissionen om, hvordan hormonforstyrrende stoffer i pesticider og biocider skal udpeges.

Dermed er man et skridt nærmere et egentlig europæisk system for at udpege hormonforstyrrende stoffer. Sådan lyder det fra EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis.

- Dagens afstemning repræsenterer vores vilje til at udforme en reel EU-politik for hormonforstyrrende stoffer.

- Efter måneders diskussion bevæger vi os mod det første regulerende system i verden med lovmæssigt bindende kriterier, der definerer, hvad hormonforstyrrende stoffer er. Det er en stor succes, udtaler kommissæren.

Med vedtagelsen er det nu op til parlamentet og EU-Rådet endeligt at føre forslaget ud i livet.

Vedtages kriterierne, vil de gøre det muligt at tage skadelige pesticider eller biocider af markedet.

Pesticider bruges til at bekæmpe skadedyr på markerne. Biocider bruges til at bekæmpe uønskede organismer i vores hverdag, eksempelvis i creme, emballage eller træbeskyttelse.

Ifølge kommissionen ønsker man efterfølgende at udvide kriterierne til at gælde andre områder som lejetøj, kosmetik og madindpakning, som på den måde også vil kunne reguleres.

Kriterierne, som medlemslandenes repræsentanter nu har sagt god for, bygger på Verdenssundhedsorganisationens (WHO) definitioner.

EU har længe haft meget lange vurderings- og voteringstider for hormonforstyrrende stoffer, fordi man har ventet på de klare kriterier for de hormonforstyrrende stoffer.

Kriterierne har været ventet siden 2013.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
Vildt vejr i vente: Her kan vi få 29...
bt.dk
Ny Superliga-sensation: Hattrick-helt...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx