Af Ritzau - 19/10-16 03:52; Opdateret: 19/10-16 04:31

USA forventer kemisk krigsførelse fra Islamisk Stat i MosulUSA forventer kemisk krigsførelse fra Islamisk Stat i Mosul

Dog er den militante gruppes evner til at udvikle kemiske våben yderst begrænsede, siger embedsmænd.

storybild

Mosul er Islamisk Stats sidste højborg i Irak. Natten til mandag oplyste den irakiske premierminister på tv, at irakiske soldater og kurdiske styrker har indledt en offensiv for at generobre byen. (Billede: Reuters/Stratfor.com/allsource Analysis/)

USA forventer, at Islamisk Stat (IS) vil bruge primitive kemiske våben i forsøget på at afværge en offensiv mod byen Mosul i Irak.

Det oplyser amerikanske embedsmænd. De tilføjer, at gruppens tekniske evner til at udvikle sådanne våben dog er yderst begrænsede.

Amerikanske styrker er begyndt at indsamle granatfragmenter for at teste for eventuelle kemiske stoffer. Det sker, fordi IS har anvendt sennepsgas i månederne op til lanceringen af offensiven.

Blandt andet bekræftede amerikanske styrker tilstedeværelsen af sennepsgas i fragmenter fra krigsmateriel fra Islamisk Stat i et angreb 5. oktober.

- I betragtning af Isils forkastelige adfærd og åbenlyse foragt for internationale standarder og normer er dette ikke overraskende, siger en anonym embedsmand, som bruger et andet navn for Islamisk Stat.

Amerikanerne vurderer, at Islamisk Stat indtil videre ikke har haft succes med at udvikle kemiske våben med dødelig virkning. Det betyder, at konventionelle våben fortsat er den største trussel mod de irakiske og kurdiske styrker.

Sennepsgas kan forårsage blæredannelse på lunger og hud. Den vil imidlertid ikke være dødelig ved små doser.

Mosul er Islamisk Stats sidste højborg i Irak. Natten til mandag oplyste den irakiske premierminister på tv, at irakiske soldater og kurdiske styrker har indledt en offensiv for at generobre byen.

De støttes af blandt andre amerikanske soldater, som har en tilbagetrukket rolle som rådgivere.

Islamisk Stat har siddet på magten i Mosul siden juni 2014.

Der befinder sig fortsat omkring en million civile i byen. Ifølge en talsmand for det amerikanske forsvarsministerium forhindrer IS civile i at forlade byen.

- Vi ved, at de bliver brugt som menneskeskjold, helt sikkert, sagde flådekaptajn Jeff Davis i Pentagon tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx