Af Lars Dinesen - 12/10-14 19:31

Rutinesvigt førte til ebolasmitte i TexasRutinesvigt førte til ebolasmitte i Texas

Sygeplejerske i USA blev måske smittet, da patient var i dialyse eller fik lufttilførsel gennem slange.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Brandon Wade)

Det var et svigt i rutinerne, der førte til, at en sygeplejerske blev smittet under behandlingen af en ebolapatient i Texas, oplyser det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

- Alle, der plejede patienten, som døde onsdag af ebola på et hospital i Dallas, bliver nu observeret for mulige symptomer på det dødelige virus, oplyser CDC's leder, Thomas Frieden.

Sygeplejer i USA er smittet af ebola
Sygeplejer i USA er smittet af ebola

- Vi ved ikke, hvad der skete under behandlingen af ebola-patienten, men på et tidspunkt har der været et brud på forskrifterne og rutinerne, og dette brud resulterede i den nye infektion.

Sygeplejersken plejede den nu afdøde patient, Thomas Eric Duncan, en liberianer, der fik stillet diagnosen ebola i USA i sidste måned, og sygeplejersken har haft "omfattende" kontakt med patienten i mange situationer.

Tre vacciner mod ebola er klar i løbet af seks måneder
Tre vacciner mod ebola er klar i løbet af seks måneder

- CDC mener, at sygeplejersken kan være blevet smittet, enten mens patienten var i dialyse eller blev intuberet (lufttilførsel gennem slange).

Hospitalet oplyser, at kvinden bar maske, handsker og ansigtsskærm, hver gang hun var nær Thomas Eric Duncan.

- Vi er dybt bekymret over denne udvikling, siger Tom Frieden, der fremhæver, at virusset bliver betragteligt mere aggressivt, desto sygere patienten er.

Norge tøver med at købe ebolamedicin af etiske årsager
Norge tøver med at købe ebolamedicin af etiske årsager

Alting tyder på, at sygeplejersken kun har haft kontakt med én anden person, siden hun fik symptomer, men myndighederne har identificeret i alt 48 personer, som kan have været i kontakt med den nu afdøde patient, før han bliver isoleret den 28. september.

Sygeplejersken er smittet på Texas Health Presbyterian Hospital, hvor Thomas Eric Duncan fra Liberia blev behandlet. Han var blevet smittet i hjemlandet, men rejste til USA, inden sygdommen brød ud.

Ebola-frygt i USA: Fly blev tilbageholdt
Ebola-frygt i USA: Fly blev tilbageholdt

Europa har et parallelt tilfælde i den smittede spanske sygeplejerske Teresa Romero, som menes at være blevet smittet, da hun behandlede en hjemvendt spansk missionær.

LÆS OGSÅ: Antallet af eboladødsfald passerer 4000

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
8 'gode' grunde: Derfor synes...
bt.dk
Prins Vincents reaktion får Anders...
bt.dk
Åge Hareide svinger kniven: Disse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx