Af Niels Pedersen - 07/11-17 18:57

Har du også undret dig? Derfor smager McDonald's pomfritter ikke som i gamle dage Har du også undret dig? Derfor smager McDonald's pomfritter ikke som i gamle dage

En specifik ændring har gjort, at McDonald's pomfritter smager anderledes end før i tiden.

storybild

Arkivfoto. (Billede: BEN STANSALL)

Canadiske Malcolm Gladwell var 13 år, da han tabte sit hjerte til McDonald's på grund af pomfritterne, som han mente var sprøde udenpå og bløde og lækre indeni. Men siden blev kærligheden vendt til had, for kort efter skete der noget med pomfritterne, som ifølge Malcolm Gladwell fik dem til at 'smage som pap'.

»De lavede verdens bedste pomfritter. Så ødelagde de dem fuldstændig,« siger Malcolm Gladwell, der i dag arbejder som journalist, i sin podcast Revisionist History.

Han gav sig til at undersøge årsagen, og det viser sig, at McDonald's kort efter Malcolm Gladwells første besøg følte sig presset til at lave pomfritterne på en helt anden måde efter at være havnet i en kæmpe shitstorm.

I 1966 fik den amerikanske erhvervsmand Phil Sokolof et hjerteanfald som blot 43-årig, angiveligt fordi han havde haft en særdeles usund diæt. Derefter dedikerede Sokolof sit liv til kampen for en mere kolesterolfattig diæt - og her kom McDonald's pomfritter ind i billedet.

Sokolof brugte ifølge New York Times omkring 20 millioner kroner af egen lomme på avisannoncer, hvor han anklagede fastfood-kæder som McDonalds for at forgifte USA og resten af verden med usund mad.

Denne 'David mod Goliat'-strid fangede mediernes - og befolkningernes - opmærksomhed. Og det fik til sidst McDonald's til at reagere. Den 23. juli 1990 gik de væk fra at bruge animalsk fedt til at stege deres pomfritter. Nu bruger de i stedet majsolie. Det er ifølge den canadiske journalist årsagen til, at pomfritterne slet ikke smager så godt som før.

»Når du undersøger det nærmere, finder du ud af, at det ikke er et valg uden konsekvenser. Det er ikke som når du laver et spejlæg, hvor det er underordnet, hvad du steger det i. Et spejlæg er et spejlæg. En pomfrit er kombinationen af en kartoffel og det, den bliver stegt i,« siger Malcolm Gladwell.

Hvis det så havde betydet, at vi kunne sætte tænderne i McDonald's pomfritter vel vidende, at det var et langt sundere produkt, ville det nok være til at leve med. Men det har siden vist sig slet ikke at være tilfældet. For majsolie indeholder det umættede fedtstof Omega-6, som faktisk er mere usundt end det mættede fedtstof, animalsk fedt indeholder.

»Det viste sig, at det er forkert, at vegetabilsk olie er sundere for dig end oksetalg. Så de ikke alene ødelagde deres pomfritter, de gav os tilmed noget, der var værre for os rent helbredsmæssigt. Så det hele er en stor fejltagelse,« siger Malcolm Gladwell.

Han mener derfor, at McDonald's burde tage konsekvensen og vende tilbage til rødderne.

»Hvis de havde bare antydningen af nosser, ville de trække i land og sige, 'vi tog fejl og vender tilbage til at lave pomfritterne som før',« siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superglad og stolt: Her er Magnussens...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
LIGE NU: Skægtrimmer trækkes tilbage...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx