Af - 07/11-16 21:19

19-årige Amanda lider af sjælden sygdom: Drengene kalder mig for 'drømmepigen'19-årige Amanda lider af sjælden sygdom: Drengene kalder mig for 'drømmepigen'

19-årige Amanda Brown er træt af at blive drillet for sin ualmindelige lidelse, der først blev opdaget, da hun var 11 år gammel.

Bildstrecke im Grossformat »

- Jeg kan huske, da jeg var lille og skulle drikke noget ulækkert, at jeg så skulle holde mig for næsen, så det ikke smagte så grimt. Men jeg forstod aldrig, hvorfor jeg skulle gøre det.

Sådan siger 19-årige Amanda Brown fra Sverige mandag, under et interview med P5 Stockholm, om sin sjældne lidelse, der først blev opdaget sent i hendes liv.

Da Amanda var ti år gammel, kom hun i puberteten, hvilket betød, at hun fra tid til anden lugtede af sved. Men det var som om, at hun var den eneste, der ikke lagde mærke til det.

Frederikke blev ramt som 13-årig: - Jeg var så flov over, hvordan jeg så ud
Frederikke blev ramt som 13-årig: - Jeg var så flov over, hvordan jeg så ud

Kan endelig smile: Pige blev født med kæmpetunge
Kan endelig smile: Pige blev født med kæmpetunge

Efter lang tid - undervejs med flere pinlige episoder - valgte Amanda Browns forældre at tage hende med til lægen, og som 11-årig fik hun beskeden: Du har ingen lugtesans.

- Hos lægen skulle jeg tage en lugt-test, hvorefter jeg blev røntgenfotograferet. Lægen opdagede, at jeg ikke havde udviklet min lugtesans, mens jeg lå i min mors mave.

På grund af den manglende lugtesans kan Amanda Brown også kun smage sødt, surt, salt og bittert. Hun synes derfor, at det er kedeligt at spise, for maden 'smager' nemlig af deres konsistens. Derfor drikker hun heller ikke appelsinjuice med frugtkød:

- For mig 'smager' det af opkast.

Dog har hendes sjældne lidelse, der har navnet anosmi, en fordel. Fordi hun ikke kan lugte noget, kan hun heller ikke lugte, når folk prutter.

- Fyrene spørger altid om jeg kender lugten af prut [...] og nej, jeg kender ikke lugten.

- De siger, at jeg er den vildeste drømmepige [...] Det er somme tider trættende med sådanne vittigheder.

Amanda Brown synes ikke, at hendes lidelse er sjov. Hun fortæller, at hun er meget ked af, at hun aldrig kommer til at kunne dufte sine fremtidige børn.

På grund af sin ualmindelig sygdom har Amanda Brown også anskaffet sig ekstra brandalarmer- og udstyr i tilfælde af, at der går ild i hendes hjem. Hun ville nemlig ikke kunne lugte røgen.

Utroligt! Fødte for få uger siden: Kendt brystbombe fremviser fantastisk figur
Utroligt! Fødte for få uger siden: Kendt brystbombe fremviser fantastisk figur

Far ryddede op i sin 4-årige søns skattekiste - gjorde et utroligt fund
Far ryddede op i sin 4-årige søns skattekiste - gjorde et utroligt fund

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
Nyt skoleskyderi i USA - gerningsmand...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Fødevarestyrelsen trækker salater...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx