Af Ritzau - 06/05-17 01:19; Opdateret: 06/05-17 06:12

Vidne belaster ekspræsident i brasiliansk olieskandaleVidne belaster ekspræsident i brasiliansk olieskandale

En tidligere direktør i olieselskabet Petrobras vidnede fredag mod tidligere brasiliansk præsident.

storybild

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio "Lula" da Silva vidste alt om korruptionen i det statslige brasilianske olieselskab Petrobras, sagde et vidne i skranken fredag. (Billede: Reuters/Stringer)

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio "Lula" da Silva vidste alt om korruptionen i det statslige brasilianske olieselskab Petrobras.

Han kendte desuden til de penge, der gik tilbage til hans politiske parti i den massive skandale, der har lammet brasiliansk politik.

Det fortalte en tidligere Petrobras-topchef i vidneskranken, da han fredag skulle afgive forklaring i retten.

Den tidligere servicedirektør Renato Duque afgav sin forklaring i den første af fem korruptionssager, som den tidligere præsident Lula er involveret i.

I sit vidnesbyrd fortalte Renato Duque, at den tidligere præsident havde kontrol over et system, der tømte det statslige selskab for milliarder af kroner.

Duque er dømt i fire forskellige sager vedrørende Petrobras, hvor han selv har modtaget bestikkelse.

I vidneskranken lagde han ikke skjul på, at han nu hjælper myndighederne for at få nedsat sin straf.

- Jeg vil gerne gøre det klart, at min interesse er at samarbejde. At fortælle sandheden, at klargøre hvad der er muligt, at svare på hvad jeg kan, og hvad retten finder nødvendigt, sagde han.

Duque er dømt til 56 års fængsel. Lula skal selv i vidneskranken onsdag 10. maj.

I alt vil undersøgelsen omfatte 108 politikere. De menes alle at have forbindelse til den omfattende skandale om underslæb og bestikkelse.

Undersøgelsen, der både omfatter det statslige olieselskab Petrobras og en af de største entreprenørfirmaer i Sydamerika Odebrecht, har allerede været i gang i tre år.

Sagen fik for alvor næring, da den tidligere Petrobras-chef Paulo Roberto Costa i 2014 indrømmede, at selskabet havde kanaliseret penge videre til det brasilianske arbejderparti og dets toppolitikere.

Siden har sagen løbende udviklet sig. Den har kostet flere toppolitikere og virksomhedsledere jobbet. Den har desuden ført til, at flere har fået lange fængselsstraffe.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pølsebrød tilbagekaldes - risiko for...
bt.dk
'Diva'-Rikke afslører: Det skete der...
bt.dk
Lastbilchauffør død efter fald
bt.dk
Esben Lunde åbner op for at indhegne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx