06/09-13 08:17

Norge går til valg: Ikke et ord om UtøyaNorge går til valg: Ikke et ord om Utøya

Valgkampen i Norge er præget af alt andet end terrorangrebet 22. juli 2011, som alle ønsker at lægge bag sig.

storybild

I Norge tales der ikke om terrorangrebet den 22. juli 2011. Emnet er for følsomt at bruge i valgkampen og alle ønsker at lægge Utøya-traumet bag sig. Her er det statsminister Jens Stolteberg på taxa-tour, hvor han kommer i nærkontakt med vælgerne og pumper noget folkelighed ind i sin valgkamp. (Billede: AP Photo, NTB Scanpix, Norwegian Labour Party)

For godt to år siden blev Norge ramt af det værste terrorangreb i fredstid. På mandag er der stortingsvalg i landet, uden at bombesprængningen i Oslo og nedslagtningen af en politisk ungdomslejr på Utøya har været nævnt med et ord.

- Sagen er, at vi har diskuteret Utøya færdig. Alle sten har været vendt senest med sidste efterårs stærkt kritiske 22. juli-rapport og den efterfølgende debat i Stortinget, siger Harald Stanghelle, der er politisk kommentator i avisen Aftenposten.

LÆS OGSÅ: Stoltenberg prøver sig selv af som taxachauffør

Han siger videre, at mange norske vælgere blev dybt overraskede over hvor meget, der ikke fungerede i det norske beredskab. Samtidig er Utøya fortsat et meget følsomt emne, som oppositionen ikke tør bruge mod Arbeiderpartiet, der var det store offer.

- Langt de fleste var positive over for Jens Stoltenbergs håndtering af terrorangrebet, men allerede til kommunalvalget i efteråret 2011 havde Arbeiderpartiet mistet den umiddelbare popularitet, forklarer Harald Stanghelle.

Analytiker, professor Frank Aarebrot fra instituttet for sammenlignende politik ved universitetet i Bergen, mener på den anden side, at grunden til, at man ikke taler om Utøya er, at det gør for ondt. Tusindvis af nordmænd er direkte eller indirekte berørt.

LÆS OGSÅ: Norges regering får endnu værre katastrofemålinger

Høyres tidligere forsknings- og uddannelsesminister Kristin Clemet, der i dag sidder i den norske tænketank Civita, hævdede, at Stoltenberg slap for billigt i 22. juli-rapporten, som afdækkede store svigt og dårlig ledelse i forvaltningen.

- Det var heldigt for hende, at hun ikke var politiker, for det var hun næppe sluppet godt fra. Arbeiderpartiet føler sig direkte ramt, samtidig med, at partiet også føler, at det bærer ansvaret. Det gør emnet umuligt at bruge i valgkampen, siger Frank Arebrot.

LÆS OGSÅ: Svensk forsker: Breivik kunne være stoppet i tide

Statsminister Jens Stoltenberg er stadig populær, men det er Arbeiderpartiet ikke. Alt tyder derfor på, at Norge får en ny borgerlig statsminister efter valget på mandag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forkrampethed, rutinemangel eller...
bt.dk
Alternativet-medlem sammenligner...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Silkeborg-manager efter drama:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx