Af Ritzau - 30/09-16 05:31

Præsident Obama skal tale for Shimon Peres på Herzl-bjergetPræsident Obama skal tale for Shimon Peres på Herzl-bjerget

8000 politifolk vil være til stede, når alverdens ledere samles for at tage afsked med Israels Shimon Peres.

storybild

USA's præsident, Barack Obama, er blandt talerne ved begravelsen af Shimon Peres fredag. (Billede: Scanpix/Nicholas Kamm)

Når Israels tidligere premierminister og præsident Shimon Peres begraves på Herzl-bjerget i Jerusalem fredag, bliver det med deltagelse af alverdens statsledere og regeringschefer.

USA's præsident, Barack Obama, vil lede en delegation af 32 amerikanske embedsmænd, herunder udenrigsminister John Kerry og den tidligere præsident Bill Clinton.

Barack Obama vil holde en tale under begravelsen. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De mange prominente gæster, der også tæller Frankrigs præsident, François Hollande, den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og Storbritanniens prins Charles, betyder, at de israelske sikkerhedsstyrker er i højeste alarmberedskab.

Således vil op mod 8000 politifolk være til stede, ligesom at hovedvejen ind i Jerusalem vil være lukket for offentligheden i timerne umiddelbart før og efter den 93-årige statsmands begravelse.

- Vi befinder os i en følsom tid med blandt andet terrortrusler, siger den israelske sikkerhedsminister, Gilad Erdan, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Shimon Peres fik et slagtilfælde for to uger siden og var egentlig i bedring. Men han fik tilbagefald og døde på et hospital i Tel Aviv natten til onsdag.

Dermed siger israelerne fredag endeligt farvel til den sidste af de personer, der var med i inderkredsen, da staten blev grundlagt.

Peres nåede at bestride stort set alle de øverste poster i landet, herunder premierminister og præsident.

I 1994 modtog han Nobels fredspris sammen med daværende premierminister Yitzhak Rabin og den daværende palæstinensiske præsident, Yasser Arafat.

Anledningen var Oslo-aftalen, der dengang var et gennembrud i den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Shimon Peres vil blive begravet imellem de to tidligere premierministre Yitzhak Rabin og Yitzhak Shamir.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Martin var på hyggelig tur i skoven:...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Superligaens største stjerne tordner:...
bt.dk
Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx