Af Ritzau - 28/10-16 11:36; Opdateret: 28/10-16 13:34

FN: Islamisk Stat har bortført titusinder i MosulFN: Islamisk Stat har bortført titusinder i Mosul

Bortførte indbyggere fra storbyen Mosul i Irak bliver brugt som menneskelige skjolde, siger FN i Genève.

storybild

Islamisk Stat har ifølge FN's menneskerettighedskontor bortført titusinder fra området i og omkring den irakiske by Mosul for at bruge dem som menneskelige skjolde. Det skriver Reuters. (Billede: Free)

Islamisk Stat har ifølge FN's menneskerettighedskontor bortført titusinder fra området i og omkring den irakiske by Mosul for at bruge dem som menneskelige skjolde. Det skriver Reuters.

- De vil blive brugt som menneskelige skjolde ved militære stillinger og installationer, siger FN's menneskerettighedskontor i Genève.

FN siger samtidig, at militante sunni-islamister fra IS dræbte mindst 232 mennesker i Mosul onsdag - deriblandt 190 tidligere irakiske soldater og 40 civile, som nægtede at adlyde deres ordrer.

Oplysningerne kommer fra FN's talskvinde for menneskerettigheder, Ravina Shamdasani.

Hun siger, at næsten 8000 familier med omkring seks personer i hver er blevet bortført i forstæderne - også i Shura, siger hun.

- Islamisk Stats strategi er at udnytte civile gidslers tilstedeværelse og placere dem ved visse punkter for at gøre det umuligt at angribe dem militært. Det vil i praksis sige, at de bruger tusindvis af kvinder, mænd og børn som menneskelige skjolde, siger Ravina Shamdasani.

Mange af dem, som nægtede at adlyde ordrer, blev skudt og dræbt på stedet, oplyser FN's talskvinde. Hun tilføjer, at de rapporter, som er indkommet til FN, er ufuldstændige.

- Vi har modtaget pålidelige rapporter, som tyder på, at tusinder er blevet tvunget væk fra deres hjem i forstæder til Mosul, og at et stort antal civile er blevet tvunget ind i selve byen, mens offensiven har været i gang, siger FN's talskvinde.

Der menes fortsat at være omkring en million civile indbyggere tilbage i Mosul.

Koalitionen har bedt dem holde sig inden døre og holde lav profil, mens Operation Fatah står på. Det er navnet på den irakisk-ledede operation for at tilbageerobre Mosul fra Islamisk Stat, der indtog byen for over to år siden.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx