21/09-13 18:45

Greenpeace om pirat-anklager: Russerne er desperateGreenpeace om pirat-anklager: Russerne er desperate

Greenpeace afviser anklager om pirateri mod de 30 aktivister, som tilbageholdes af russere efter aktion.

storybild

(Billede: Greenpeace)

Det er udelukkende et forsøg på at retfærdiggøre den ulovlige bording af aktivisternes skib, når russerne anklager 30 Greenpeace-aktivister, der i øjeblikket tilbageholdes efter en aktion mod en arktisk boreplatform, for pirateri.

Sådan lyder reaktionen fra Greenpeace, efter at de russiske myndigheder fredag meddelte, at aktivisterne risikerer en pirateri-tiltale, der kan føre til langvarige fængselsdomme.

LÆS OGSÅ: 'Ulovligt' Greenpeace-angreb måske lovligt

Miljøorganisationens juridiske rådgiver Jasper Teuling kalder det "ren desperation" fra russisk side.

- Aktivisterne klatrede om bord på Gazproms arktiske olieplatform i forbindelse med en fuldstændig ufarlig og fredelig protest mod farlig boring og medbragte kun bannere og reb, siger Jasper Teuling i en pressemeddelelse.

- Lovgivning om pirateri gælder ikke for sikre og fredelige protester, mener han.

LÆS OGSÅ: Greenpeace-aktivister risikerer sigtelse for pirateri

Greenpeace-aktivisterne bordede onsdag energiselskabet Gazproms olieplatform i den russiske del af Arktis for at demonstrere mod den første olieproduktion i Det Arktiske Ocean.

Russerne svarede blandt andet igen med at affyre advarselsskud og true med at skyde mod skibet, hvis ikke aktivisterne trak sig.

Torsdag bordede bevæbnede russiske specialstyrker så Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, hvor de siden har tilbageholdt aktivisterne.

En dansk kvinde er blandt de tilbageholdte på skibet, som russerne ventes at få bugseret i havn i den nordrussiske by Murmansk mandag.

- Mere end et døgn efter vores protest bordede den russiske kystvagt vores skib uden for russisk territorium, hvor der er ret til fri passage, uden juridisk begrundelse overhovedet, siger Jasper Teuling.

Greenpeace vil fortsætte med at kræve aktivisterne frigivet, lyder det. Flere end 230.000 mennesker har ifølge organisationen skrevet til russiske ambassader og konsulater verden over med kravet om frigivelse.

Bliver aktivisterne dømt for pirateri ved russiske domstole, kan de forvente en fængselsstraf på mellem fem og 15 år.

Hos Udenrigsministeriets Borgerservice har man lørdag endnu ikke haft kontakt til den danske kvinde, men følger situationen nøje.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Real Madrid fik sejren foræret:...
bt.dk
Én spiller tager skylden for kæmpe...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx