26/11-15 11:23; Opdateret: 26/11-15 11:40

Rusland skærper kontrol af tyrkisk mad efter flynedskydningRusland skærper kontrol af tyrkisk mad efter flynedskydning

Tyrkiske grøntsager udgør omkring 20 procent af alle grøntsager, som importeres til Rusland.

storybild

(Billede: Peter H. Petersen)

Rusland skærper kontrollen med import af tyrkisk mad angiveligt på grund af hyppige overtrædelser af fødevaresikkerheden. Det sker, mens spændingerne tager til mellem de to nationer, efter at Tyrkiet skød et russisk kampfly ned i tirsdags.

Omkring 15 procent af tyrkiske landbrugsprodukter lever ikke op til de russiske standarder for indholdet af pesticider, nitrat og nitrit, hvis værdier ligger betydeligt over grænserne, siger landbrugsminister Aleksander Tkatjov.

Tirsdag skød Tyrkiet et russisk kampfly ned, fordi det angiveligt gentagne gange krænkede tyrkisk luftrum. Det har ført til, at forholdet er forværret mellem de to lande.

Iskold luft: Rusland fortsætter flyvninger nær tyrkisk grænse
Iskold luft: Rusland fortsætter flyvninger nær tyrkisk grænse

Nu skærpes altså kontrollen med maden.

- Efter gentagne overtrædelser af russiske normer har den russiske regering anmodet fødevaresikkerhedsagenturet om at styrke kontrollen med leverancer af landbrugsprodukter og mad fra Tyrkiet, siger Tkatjov.

Rusland vil "organisere yderligere kontrol ved grænsen og ved faciliteter til fødevareproduktion i Tyrkiet", lyder det videre.

Det russiske agentur har fundet spor af "forbudte og skadelige substanser" i produkter, som stammer fra dyr, hvilket er sket 40 gange i år.

Ukraine forbyder russiske fly over landet efter gaslukning
Ukraine forbyder russiske fly over landet efter gaslukning

Over de seneste ti måneder har Tyrkiet eksporteret landbrugsprodukter og mad til en værdi på over én milliard euro (7,5 milliarder kroner), hvilket er et fald på 21,2 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Tyrkiske grøntsager udgør omkring 20 procent af alle grøntsager, som importeres til Rusland. Men ifølge Moskva kan landet købe de samme produkter fra andre lande - som for eksempel tomater fra Iran, Israel, Marokko, Aserbajdsjan og Usbekistan.

Rusland kan også omdirigere tyrkiske eksportvarer, herunder hvede og olie, til lande i Mellemøsten og Afrika.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Retter alvorlig mistanke mod Danmarks...
bt.dk
Skisportsstjerne har scoret...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Emelie tjener godt på privat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx