Af Thomas Ambrosius - 13/03-18 16:08

Rusland-ekspert om gift-drabsforsøg: Afskrækkelse er det mest oplagte motivRusland-ekspert om gift-drabsforsøg: Afskrækkelse er det mest oplagte motiv

Det var efter alt at dømme Rusland, der stod bag drabsforsøget på den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter Yulia, som begge blev fundet bevidstløse og i overhængende livsfare på en bænk i det sydengelske provinsby Salisbury søndag den 4. marts.

storybild

Det var på en bænk her i den sydengelske by Salisbury, at den tidligere dobbeltagent Sergey Skripal og hans 33-årige datter Yulia søndag den 4. marts blev fundet bevidstløse og i overhængende livsfare. Britiske efterforksere har nu fastslået, at de blev forgiftet med den russiske nervegift Novichok. (Billede: Matt Dunham)

Det oplyste den britiske premierminister Theresa May i en tale tale til det britiske parlament mandag aften.

De britiske efterforskere har nemlig fastslået, at drabsforsøget blev udført med verdens mest dødelige nervegift Novichok, som det gamle Sovetjunionen producerede i 1970'erne og 1980'erne under Den Kolde Krig.

Det er endnu for tidligt at konkludere, at præsident Putin har beordret drabet. Sandsynligvis bliver det aldrig opklaret, men antages det, at der er tale om et statssanktioneret drabsforsøg dikteret af Putin, er motivet med stor sandsynlighed at afskrække andre russere fra at spionere mod deres eget land. Sådan lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i international sikkerhed og Rusland-ekspert ved Dansk Institut for Internationale Studier:

»Det er ikke mit indtryk, at Sergej Skripal stadig var aktiv og skulle uskadeliggøres. Det virker snarere som om, man har har ønsket at sende et signal til andre russiske spioner om, at det er uattraktivt at spionere mod sit eget land,« siger Splidsboel og uddyber:

»Hvis drabsforsøget er sanktioneret helt fra toppen i Rusland, handler det ikke så meget om at uskadeliggøre Sergej Skripal. I modsætning til Litvinenko (som blev dræbt med det radioaktivestof polonium i 2006, red.) arbejdede Skripal efter alt at dømme ikke videre. Litvinenko arbejdede omvendt med at optrevle nogle lyssky russiske forretninger i Spanien. Det brød russerne sig ikke om, og derfor skulle han straffes.«

Sagen får ingen betydning for Putin op til det russiske valg på søndag, vurderer Splidsboel.

»Jeg har lige siddet og set russisk stats-tv. Her gør man grin med briterne og fraskriver sig ethvert ansvar. Sagen skader ikke Putin, og jeg er ret sikkert på, at den brede russiske befolkning er enige i, at der skal slås ned på landsforrædere,” siger han.

Det russiske parlament tillod i 2006 Rusland at likvidere egne statsborgere i udlandet, hvis de er fjender af Rusland.

Sergej Skripal var oberst i den militære russiske efterretningstjeneste GRU, men op gennem 1990'erne og 00'erne var han dobbeltagent og spionerede for briterne mod sit eget land. Han blev anholdt af russerne i 2004, og i 2006 blev han idømt 13 års fængsel for højforædderi. I 2010 blev han spionudvekslet og har siden boet i den sydengelske flække Salisbury.

Han kone døde i 2012. Officielt af kræft, men de britiske myndigheder har nu indledt en undersøgelse af hendes jordiske rester, som ligger begravet på kirkegården i Salisbury. Skripals søn døde 43 år gammel under et besøg u Skt. Petersborg i Rusland.

Sergej Skripal og hans datter er fortsat i kritisk tilstand.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: Skægtrimmer trækkes tilbage...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx