Af Mathias Tuxen - 25/10-17 13:16

Advarsel - stærke billeder: Fotos af baby chokerede verden - her er historien bag Advarsel - stærke billeder: Fotos af baby chokerede verden - her er historien bag

Barnet var døende, da billedet blev taget.

storybild

Foto: AFP (Billede: AMER ALMOHIBANY)

Stærke og tragiske billeder af en sultende baby blev lørdag foreviget på et syrisk hospital udenfor Damaskus. Siden er billederne gået verden rundt, som et grufuldt eksempel på krigens rædsler.

Nu fortæller fotografen bag billederne historien om den kun 34 dage gamle baby, Sahar. Historien om et underernæret og døende spædbarn.

Hun vejede ikke engang to kilogram, da hun ankom til hospitalet i sin mors arme. Huden, næsten gennemsigtig, lå rynket og løs på knoglerne og viste tydeligt skelettet på spædbarnet, Sahar Dofda. Hun var kun en måned gammel, men øjnene strålede ikke af liv. Fra de dybe øjenhuler kiggede to tomme øjne på fotografen.

Den spinkle baby forsøgte at græde, men hendes krop var for svag, fortæller den 28 freelance fotograf Amer Almohibany til NRK.

Han tog billedet af Sahar Dofda lørdag den 21 oktober på et syrisk hospital, som et skrækeksempel på den pris mange civile betaler i krigen i Syrien, som fortsætter på sit sjette år.

»Jeg var på hospitalet for at lave en fotohistorie om børn, som lever under den barbariske belejring af Assad. Jeg så Sahar og tog billederne, fortæller Amer Almohibany, der arbejder som freelancefotograf for nyhedsbureauet AFP.

Dagen efter, søndag, omkom den 34 dage gamle baby på hospitalet. Lægen gjorde, hvad de kunne, men de manglede mad og medicin. Og hun havde ikke fået mad længe. Hendes mor var selv så underernæret, at hun ikke kunne give modermælk til sit barn. Og Sahars forældre havde ikke råd til modermælkserstatning, hvis de overhovedet kunne skaffe den.

Til sidst fejlede Sahars immunforsvar, og til sidst gav hjertet også op.

Ni timer efter han tog billederne af Sahar, døde hun, fortæller fotografen.

Fotografer er vant til at komme tæt på de mennesker, som de tager billeder af. Alligevel havde fotografen Amer Almohibany svært ved at forevige øjeblikket, hvor den kun 34 dage gamle spædbarn ankom til hospitalet i sin mors arme. Begge afkræftet og voldsomt underernæret. Det er alligevel den virkelighed, som han blev konfronteret med under sit arbejde i den syriske region, Ghouta. Ifølge Unicef er der over 1000 underernærede børn i den oprørskontrollerede by - og 200 kritisk underernærede - mens Assads styrker har afskåret alle forsyningslinjer til de civile.

Og ifølge fotografen Amer Almohibany er madmanglen derfor akut.

Raed Srewel en aktivist i regionen fortæller desuden til The Guardian, at regionen er i fare for at blive en humanitær katastrofe.

»Tusindvis af børn er i fare, og der er ingen international reaktion eller et FN initiativ til at forhindre det. Konsekvenserne vil blive ekstrem farlige og Ghouta vil blive en humanitær katastrofe,« siger han.

I alt lever 3,5 millioner mennesker fortsat i belejrede områder i Syrien.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Han hedder James - og er et godt bud...
bt.dk
Line Baun: Måske sidder de og får sig...
bt.dk
Barcelona-stjernens sidste finale:...
bt.dk
Fodboldspiller fandt sin kone død:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx