Af Ritzau - 26/03-17 13:35; Opdateret: 26/03-17 14:18

Minister skælder ud på krypterede sms'er efter London-angrebMinister skælder ud på krypterede sms'er efter London-angreb

Det tog 82 sekunder at begå angreb mod Westminister onsdag. Kort inden sendte gerningsmand en besked via app.

storybild

Indenrigsminister Amber Rudd (i midten) ved en ceremoni til ære for ofrene for angrebet ved Londons parlament onsdag. Hun ser gerne, at efterretningstjenester får mulighed for at kigge med i krypterede sms''er til og fra "terrorister". (Billede: Scanpix/Adrian Dennis)

Populære tjenester på mobiltelefonen gør det muligt for personer at snakke sammen via krypterede beskeder. Dermed bliver nysgerrige blikke fra eksempelvis efterretningstjenester mødt af en krypteret mur.

Men selskaberne bag er nødt til at arbejde sammen med myndighederne i stedet for at tilbyde "et hemmeligt sted for terrorister at kommunikere". Det mener den britiske indenrigsminister, Amber Rudd.

Hun reagerer på oplysninger om, at gerningsmanden bag et angreb mod det britiske parlament onsdag kort inden sendte en besked på den populære app WhatsApp, der krypterer indholdet.

- Det er fuldstændig uacceptabelt - der bør ikke være et sted, hvor terrorister kan gemme sig, siger Amber Rudd ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er nødt til at sikre, at organisationer som WhatsApp og mange andre lignende tjenester ikke tilbyder et hemmeligt sted, hvor terrorister kan kommunikere med hinanden.

Onsdag kørte en 52-årig britiskfødt mand ind i en folkemængde på Westminster Bridge ved det britiske parlament i London.

Efterfølgende kørte han ind i et hegn og prøvede at tiltvinge sig adgang til parlamentet. Han blev skudt under forsøget. Britisk politi efterforsker det som en terrorhandling.

Flere end 50 personer blev såret under angrebet. Fem er døde, inklusive gerningsmanden.

Angrebet varede i alt 82 sekunder.

Amber Rudd oplyser til BBC, at hun den kommende uge vil holde møde med teknologivirksomheder. Her vil hun bede dem om "at arbejde sammen med os".

- Vi er nødt til at sikre, at vores efterretningstjeneste har mulighed for at få adgang til eksempelvis en krypteret WhatsApp-besked, siger hun til tv-stationen.

I USA har en lignende sag været grundlag for heftig debat.

Det drejer sig om et angreb i byen San Bernardino i december 2015, hvor 14 personer blev dræbt, og 22 blev såret.

Myndighederne ville her have fingre i data på gerningsmandens iPhone og fik en retskendelse, der beordrede Apple til at åbne telefonen. Det nægtede Apple konsekvent af principielle årsager.

Ifølge Amber Rudd er der dog tale om helt forskellige ting.

- Vi siger ikke, at de skal åbne alt, siger Rudd.

- Men vi vil have dem til at erkende, at de har et ansvar for at engagere sig med efterretningstjenester, når der er en terrorsituation, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx