24/07-17 15:38; Opdateret: 24/07-17 17:53

Löfven: Lækage har skadet Sverige og svenske borgereLöfven: Lækage har skadet Sverige og svenske borgere

Noget gik galt, da svensk regering outsourcede data til IBM. Men I får ikke at vide hvad, siger statsminister.

storybild

Statsminister Stefan Löfven på pressemøde om lækage af følsomme oplysninger. Til venstre er han flankeret af den øverstbefalende for Sveriges væbnede styrker, Michael Býden, og lederen for efterretningstjenesten Säpo Anders Thornberg og til højre for sig den nuværende leder af transportstyrelsen, Jonas Bjelfvenstam. Scanpix/Stina Stjernkvist

Stockholm. Sveriges statsminister, Stefan Löfven, siger, at et læk af følsomme oplysninger fra landets transportstyrelse har skadet Sverige og svenske borgere.

Avisen Dagens Nyheter skrev kort forinden, at følsomme oplysninger om blandt andet personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter kan være lækket.

Det bekræftes nu indirekte af statsministeren på et pressemøde mandag, at det er sket. Han siger, han fik oplysningerne om lækagen i januar i år.

Löfven vil ikke oplyse, hvilke eksakte informationer der er lækket.

- Vi vil ikke kunne fortælle alt, når det handler om beskyttelsesværdig information, forklarer han.

Affæren begyndte i foråret 2015. Her udliciterede transportstyrelsen it-driften til IMB.

For at det kunne ske hurtigt, blev en række bestemmelser i den svenske datalov ignoreret. Her kan følsomme oplysninger være sluppet ud, skriver flere svenske medier.

De lækkede oplysninger kan blandt andet omfatte hemmelige identiteter på svenske sikkerhedsfolk, politibetjente og militærfolk. Det skriver Dagens Nyheter.

Lækagen kan have ødelagt flere års arbejde med at opbygge skjulte identiteter og kan være til skade for landets sikkerhed, hedder det.

Oppositionen har truet med en mistillidsdagsorden over for flere ministre. De mener, at flere ministre har forsøgt at dække over hinanden.

- Jeg sagde det i går, og jeg står ved det. Det er alvorligt, og det er sket i strid med loven og har udsat Sverige og svenske borgere for en risiko, siger Löfven.

Men han tilføjer, at han stoler på sine ministre.

I centrum står minister for infrastruktur, Anna Johansson. Hun siger, at hun modtog oplysningerne om lækagen fra sin statssekretær i januar.

Ifølge avisen Expressen har indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultquist kendt til sagen siden begyndelsen af 2016.

/ritzau/TT

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mange har misforstået hot tendens:...
bt.dk
Støjberg-opgør i Venstre: Det havde...
bt.dk
Blomsterhandler om Kronprinsen: Det...
bt.dk
Tjener millioner på danskernes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx