Af Ritzau - 09/03-17 10:39; Opdateret: 09/03-17 11:05

Merkel: Nazi-reference et trist træk af Tyrkiets præsidentMerkel: Nazi-reference et trist træk af Tyrkiets præsident

Den tyske kansler svarer igen på grove udtalelser fra Tyrkiets præsident i strid mellem de to lande.

storybild

Den tyske kansler Angela Merkel taler til det tyske parlament og kommenterer forholdet til Tyrkiet. (Billede: Scanpix/Tobias Schwarz)

Den tyske kansler, Angela Merkel, tager nu afstand fra en grov udtalelse fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Det er tale om en fire dage gammel udtalelse fra Erdogan, hvor han siger, at aflysningen af tyrkiske valgmøder i Tyskland minder om nazitiden.

- Jeres fremgangsmåde er ikke anderledes end nazisternes dengang, sagde Erdogan søndag om tyskerne under en kvindemarch i Istanbul.

En type udtalelser som ifølge kansleren må stoppe.

- De trivialiserer det, der skete under 2. Verdenskrig.

- Tyrkiet er en vigtig partner, men det er trist at høre landet tale om nazitiden, siger Angela Merkel til det tyske parlament.

Samtidig siger kansleren, at der er dybe forskelle mellem Tyskland og Tyrkiet og understreger dermed det anstrengte samarbejde, der er imellem de to lande for tiden.

Konflikten udspringer af en række aflysninger af tyrkiske vælgermøder i Tyskland, som ifølge de tyske myndigheder er sket af sikkerhedshensyn.

Tyrkiet mener dog, at der er tale om et bevidst forsøg på at forhindre vælgermøderne.

Tyrkiet er særligt interesseret i at holde valgmøder i Tyskland, fordi godt 1,5 million tyrkere bor i Tyskland, men samtidig har stemmeret i Tyrkiet.

De kan derfor stemme ved den forestående afstemning om en tyrkisk forfatningsændring, der kan give landets præsident stor magt.

Til trods for det anstrengte forhold mellem de to lande, opfordrer Merkel dog samtidig til, at landene ikke må glide mere fra hinanden.

- Selv om tingene er svære lige nu, og selv om tingene er uacceptable, så kan det ikke være i vores sikkerhedsmæssige og geopolitiske interesse, at Tyrkiet, der er en partner i Nato, vokser fra os, siger hun.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Fra i dag kan du køre over Storebælt...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx