Af Ritzau - 14/11-16 16:45

Polens afdøde præsident graves op under jagt på sporPolens afdøde præsident graves op under jagt på spor

Polens regering mistænker forbrydelse, da præsidentfly styrtede ned i Rusland. Oppositionen ryster på hovedet.

storybild

Jaroslaw Kaczynski er den grå eminence i Polens regerende parti. Regeringen vil have undersøgt, om det var forbrydelse, der lå bag, da tvillingbroren - præsident Lech Kaczynski - styrtede ned med et fly i Rusland i 2010. (Billede: Reuters/Kacper Pempel)

De polske myndigheder satte mandag gang i opgravningen af præsident Lech Kaczynski, som omkom for seks år siden ved en flyulykke i Rusland.

Anklagemyndigheden ønsker at fastslå, om de 96 personer, der var om bord i flyet, er blevet korrekt identificeret, og om der kan findes spor af sprængstoffer eller udstødningsgasser på ligene.

Det regerende nationalkonservative parti, PiS, har mistanke om, at en forbrydelse ligger bag flystyrtet. PiS' stærke mand er Jaroslaw Kaczynski, der er tvillingbror til den afdøde præsident

Polske og russiske efterforskere har aldrig fundet nogen beviser, der kan understøtte den polske regerings antagelse.

Oppositionen anklager regeringen for at bruge opgravningen af 83 ofre til politiske formål. Den opfatter det som usømmelig omgang med døde mennesker.

- Rundt om Smolensk-katastrofen cirkulerer der hele tiden antagelser, mistanker og beskyldninger, lyder det med beklagelse fra den tidligere polske præsident Bronislaw Komorowski.

Lech Kaczynski og hans kone Maria, der ligger begravet i Krakow, var de første til at blive gravet op mandag.

Kaczynskis fly styrtede ned i 2010 under forsøget på i dårligt vejr at lande i den russiske by Smolensk. Her skulle præsidenten deltage i en ceremoni i Katyn-skoven til ære for mange tusinde polske officerer. Under Anden Verdenskrig blev de på dette sted dræbt af det sovjetiske Stalin-regime med nakkeskud.

Journalisten Pawel Deresz mistede sin kone, parlamentarikeren Jolanta Szymanek-Deresz, ved flyulykken. Han ønsker, at hendes lig skal blive liggende i graven.

- Opgravningen er en eller anden form for jagt på spor, der kan bevise den absurde teori, at præsident Lech Kaczynski blev myrdet, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Så vildt bliver det i ‘Divaer i junglen’
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx