Af - 16/03-15 21:04

Ekspert: Snacking skal gøres lige så skamfuldt som rygningEkspert: Snacking skal gøres lige så skamfuldt som rygning

En ekspert mener, at det skal gøres lige så skamfuldt som rygning at spise snacks, drikke sodavand og indtage usunde madvarer, hvis vi skal bekæmpe overvægtsepidemien

storybild

(Billede: Polfoto)

Alle måltider SKAL serveres med grøntsager, det skal være socialt uacceptabelt at snacke - det vil sige spise udenfor måltiderne - og der skal indføres en skat på sodavand.

Det foreslår professor Susan Jebb fra Oxford University, der rådgiver den britiske regering i metoder, den kan anvende til at stoppe landets fedmeepidemi, skriver Daily Mail.

Fredagsslik kan give børn varige skader og mén
Fredagsslik kan give børn varige skader og mén

Hun mener, at man skal gøre op med forbruget af usunde madvarer på samme måde, som man har bekæmpet rygning. Det betyder blandt andet, at det skal være lige så uacceptabelt at spise en snickers på kontoret eller i toget, som det er at tænde en cigaret.

Dårlige madvaner er den førende årsag til for tidlig død i Storbritannien, og to tredjedele af alle voksne er overvægtige, fordi de spiser for meget.

Ifølge professor Susan Jebb er det ikke længere tilstrækkeligt at oplyse folk om, hvad de skal gøre for at leve sundt. Der skal tungere skyts til.

Hun foreslår derfor også, at Storbritannien indfører en skat på sodavand, og så skal usunde måder at spise på altså sidestilles med rygning.

Fed mad knækker dine børn på Roskilde
Fed mad knækker dine børn på Roskilde

De konservative og Labour har nedstemt en skat på junkfood og sodavand, og det har fået professor Susan Jebb til at beskylde dem for at være for svage og opfordre dem til at gøre mere.

Ifølge hende vil det være fornuftigt at starte med at beskatte sodavand - på samme måde som man beskatter cigaretter - fordi de ikke har nogen ernæringsmæssig værdi, og de ødelægger folks tænder.

- Det sender et stærkt signal om, at det her er usunde fødevarer, og det er en måde, man kan ændre folks adfærd på.

Ekspert i vægttab Steve Miller er enig med professor Susan Jebb i, at der skal stærkere våben til, hvis man vil vinde kampen mod overvægt. Han mener, at konstruktiv kritik af overvægtige mennesker og chok-taktikker er den eneste måde at nå folk på.

Forskere: Hver fjerde er immun overfor junkfood
Forskere: Hver fjerde er immun overfor junkfood

- Jeg mener, at restauranter bør have advarselsskilte på menuen, hvor der står: Hvis du er fed, skal du tænke dig om, inden du bestiller det her.

Han mener også, det bør være forbudt for fast food-restauranter at sælge mad til overvægtige personer.

I Danmark er 10 procent af befolkningen fede, mens langt flere er overvægtige, vurderer Statens Institut for Folkesundhed. Der er i løbet af de sidste 10-20 år blevet mindst 100.000 flere fede danskere.

Men tror du, det er en løsning at sidestille usund mad med rygning? Ville det gøre os sundere, eller ville det stemple en stor gruppe mennesker, der i forvejen godt ved, at de burde tabe sig?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Chok-melding: Kæmpe tunnel-projekt...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx