Af - 23/09-15 06:51; Opdateret: 01/10-15 10:47

Martin fik sit liv igen efter 13 år i 'levende koma'Martin fik sit liv igen efter 13 år i 'levende koma'

39-årige Martin Pistorius har levet som en 'grøntsag' en stor del af sit liv. Men i dag har han fået livet tilbage - og har et velfungerende og lykkeligt liv sammen med sin kone.

Bildstrecke im Grossformat »

Har du set en af de film, hvor en person vågner som et genfærd, men ikke selv ved, hvordan han eller hun døde? Sådan en tilstand har 39-årige Martin Pistorius 'levet i'.

Metroxpress har mødt Martin Pistorius, hvis bog udkommer på dansk den 28. september. Den hedder 'Spøgelsesdrengen' - for det var sådan, han følte sig i mange år. Som et spøgelse, der levede, men ingen kunne se.

- Det er svært at forklare med ord, hvordan det føles. Jeg var igennem mange følelser: frygt, fortvivlelse og frustration. Men ensomheden og magtesløsheden var det værste, fortæller Martin til metroxpress.

Teenager advarer med billede: Det her gør en pille ved kroppen
Teenager advarer med billede: Det her gør en pille ved kroppen

Som 12-årig bliver Martin, der voksede op i Sydafrika sammen med sin familie, en dag sendt hjem fra skole med influenza-symptomer. Atten måneder senere er han stum og tvunget til at sidde i rullestol. Lægerne kunne intet stille op. De mente, at det var en form for meningitis, og Martin blev erklæret 'grøntsag'.

Martin husker ikke de følgende år, men lige så stille begynder hans bevidsthed at vende tilbage.

- Det var som en sløret grå linse. Gradvist blev den klarere og klarere, indtil den stod helt skarpt.

Rørende: Her synger Howard farvel til sin hustru gennem 73 år
Rørende: Her synger Howard farvel til sin hustru gennem 73 år

Men Martin kan stadig ikke bevæge sin krop, og derfor opdager ingen, at hans bevidsthed er tilbage. Dag ud og dag ind bliver han kørt til sit dagcenter, og sat foran tv'et - uden at kunne forklare nogen, at han er ‘vågnet op’.

Efter adskillige år, hvor alle tror Martin er en tom skal, får han chancen for at vise, at han er ved bevidsthed. Han bliver testet - og får som 26-årig en computer, som han kan kommunikere med, og fra da af forandrer hans verden sig radikalt.

Martin opblomstrede - sådan er hans liv i dag

Selvom Martin har haft en utrolig ensom og svær opvækst, har han i dag lagt de dårlige minder bag sig. Efter han fik mulighed for at kommunikere ved hjælp af computere opblomstrede han.

- Det forandrede alting. Min verden eksploderede tilbage til livet. Det var fantastisk og spændende, men samtidig også angstprovokerende. Jeg kunne næsten ikke tro på det, lyder det fra Martin.

Mand kæmper med hjernekræft: Se tjeners rørende gave
Mand kæmper med hjernekræft: Se tjeners rørende gave

Martin havde på det tidspunkt det meste af sit liv følt sig indespærret i sin egen krop, men nu var det på tide at give den fuld gas.

- I det sekund jeg smagte på friheden, var der intet, der kunne stoppe mig. Jeg fik et job, fik venner og fandt min store kærlighed.

Sådan kommunikerer Martin i dag

Efter at have fundet sit livs kærlighed flyttede Martin til England i 2008, hvor han nu bor sammen med sin kone.

- For mange år siden var min drøm at kunne kommunikere. Den er gået i opfyldelse. Nu drømmer jeg om at få et hus og en lille familie med min kone.

Selvom Martin stadig er en smule begrænset på grund af sin rullestol, er han meget tilfreds med sit liv i dag.

- Mit liv er fantastisk. Jeg tror, jeg er blevet en bedre person på grund af det, jeg har været igennem. Jeg føler mig virkelig lykkelig. Livet er værd at leve igen, lyder det fra storsmilende Martin.

LÆS OGSÅ: Derfor græd Bieber efter optræden til awardshow

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DSB hæver priserne for tusindvis af...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx