Af HANS PETER MADSEN - 20/03-17 12:13

Hele verden taler om det: Nu forklarer Trump-lejren det akavede øjeblikHele verden taler om det: Nu forklarer Trump-lejren det akavede øjeblik

Hele verden fulgte med, da Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og den amerikanske præsident, Donald Trump, mødte hinanden for første gang.

Ville Trump ikke give hånd til Merkel?

Det akavede øjeblik er siden gået verden rundt og mange har spekuleret i, om det var en bevidst strategi fra Trumps side. Men den påstand afviser Trumps presserådgiver, Sean Spicer, i et interview til tyske Der Spiegel: Det var en misforståelse.

»Jeg tror ikke, at han hørte spørgsmålet,« siger Sean Spicer til Der Spiegel.

Trump beskyldte Tyskland for at skylde
Trump beskyldte Tyskland for at skylde "enorme pengesummer": Nu svarer Tyskland igen - på den køligste måde

I fredags mødte to af verdens magtfulde ledere hinanden på amerikansk jord for at pleje samarbejdet mellem Tyskland og USA. Men efter Angela Merkel var fløjet tværs over Atlanten for at møde Donald Trump, var stemningen ved mødet i Det Hvide Hus kølig. Under fotograferingen spurgte en fotograf, om de to ville give hinanden hånden, hvortil Merkel spurgte Trump:

»Vil du have et håndtryk?«

Donald Trump valgte øjensynlig at ignorere anmodningen og rykkede sig ikke ud af sin siddende position med samlede hænder og spredte ben, selvom Angela Merkel antydede, at hun var klar på at trykke præsidentens hånd. Efter et øjebliks akavethed vendte hun langsomt hovedet tilbage mod kameraerne - uden et håndtryk. Det udløste efterfølgende verbale tæsk til Donald Trump i verdenspressen, bl.a. det amerikanske medie Politico, som fremhævede Merkel som ’lederen af den frie verden’ – en titel, der normalt er forbeholdt den siddende amerikanske præsident. Den tyske avis Die Zeit kaldte det et møde mellem en erfaren diplomat, Merkel, og en diplomatisk nybegynder, Trump.

Han forudså Trumps valgsejr: Her er hans nye forudsigelse
Han forudså Trumps valgsejr: Her er hans nye forudsigelse

Kunne godt give hånd

Det uheldige øjeblik på kamera blev dog afløst af flere billeder, hvor de to ledere respektfuldt trykker hinandens hånd. De benyttede også lejligheden til at takke og rose hinanden for samarbejdet. Merkel sagde på det efterfølgende pressemøde, at Tyskland skal opfylde NATO-målet for udgifter til militæret.

Efter mødet havde Donald Trump imidlertid ikke problemer med at trykke Angela Merkels hånd.

På et topmøde i Wales besluttede landene i NATO, at alle medlemmer i 2024 skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på militæret. Tyskland ligger dog langt fra alliancens mål, mens USA modsat ligger langt over målet. 5 af 28 lande ligger over to procent.

Donald Trump mister opbakning fra amerikanerne i ny måling
Donald Trump mister opbakning fra amerikanerne i ny måling

»Mange lande skylder store summer fra tidligere år, og det er urimeligt over for USA,« sagde Donald Trump og fortalte samtidigt, at han gentog sin solide støtte til NATO over for Merkel.

Den amerikanske præsident har krævet, at de europæiske lande skal investere meget mere i deres militær.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
'Nogen af os vil altid gå rundt og...
bt.dk
Et af landets dyreste huse: Jensens...
bt.dk
Blev kendt som Mini Me: Austin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx