10/12-13 16:40

Kemisk vagthund modtager Nobels fredsprisKemisk vagthund modtager Nobels fredspris

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben modtog tirsdag Nobels fredspris i Oslo.

storybild

Det var OPCW's generaldirektør, tyrkiske Ahmet Uzumcu, der tirsdag modtog prisen. (Billede: Polfoto)

I skyggen af mindeceremonien for Nelson Mandela modtog Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) tirsdag Nobels fredspris i Oslo.

Organisationen spiller lige nu en vigtig rolle i destrueringen af alle kemiske våben i Syrien, hvor en blodig borgerkrig har udspillet sig i snart tre år.

11 Nobel-vindere kræver fængslede aktivister sat fri
11 Nobel-vindere kræver fængslede aktivister sat fri

- Vi har nu en mulighed for at slippe af med en hel kategori af masseødelæggelsesvåben. Det vil være et stort resultat, hvis vi kan nå det, sagde formanden for den norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland, ved overrækkelsen.

Det var OPCW's generaldirektør, tyrkiske Ahmet Uzumcu, der tirsdag modtog prisen, der tidligere er gået til blandt andre Nelson Mandela og Barack Obama.

- Det er våben, som man ikke kan se, som man ikke lugter, og som man ikke får noget varsel om. Men virkningerne er frygtelige - ofrene bliver brændt, blinde eller kvalt. Døden kommer sjældent øjeblikkeligt og er aldrig smertefri, sagde han ifølge NRK.

Tre amerikanere får Nobelprisen i økonomi
Tre amerikanere får Nobelprisen i økonomi

- Det er mit inderlige håb, at denne pris vil anspore til en indsats for at gøre konventionen mod kemiske våben til en virkelig universel norm, udtalte Ahmet Uzumcu videre.

OPCW, der tæller 190 medlemslande, blev oprettet i 1997 for at eliminere alle verdens kemiske våben.

Organisationen kom for alvor på banen, da en oprørskontrolleret forstad til Damaskus i august blev angrebet med nervegassen sarin. Et angreb som ifølge USA kostede over 1400 mennesker livet.

OPCW er en relativ lille organisation med et moderat budget, som har hovedkvarter i Haag i Holland.

Taliban: Henrykte over at 16-årig ikke fik fredspris
Taliban: Henrykte over at 16-årig ikke fik fredspris

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben står for at skulle vedtage en detaljeret plan for destruktionen af Syriens kemiske våben og produktionsfaciliteter.

Syv danske specialister i kemiske kampstoffer fra Ingeniørregimentet i Skive skal være med til at fjerne og destruere de kemiske våben i Syrien. Om bord på det danske krigsskib Esbern Snare skal de bidrage til en FN-mission, hvor USA vil destruere de kemiske våben på et flydende destruktionsanlæg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
DMI advarer om voldsomt vejr - sne på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx