21/09-13 18:23; Opdateret: 22/09-13 11:55

Se billederne: Nu flyder øllen til OktoberfestenSe billederne: Nu flyder øllen til Oktoberfesten

Münchens overborgborgmester Christian Ude har for 21. gang åbnet oktoberfesten i byen. Det bliver hans sidste.

Bildstrecke im Grossformat »

Prost!

For 180. gang samles festglade mennesker - mange iført de obligatoriske lederhosen og nedringede Dirndl-kjoler - til oktoberfest i München. Lørdag er festlighederne sat i gang af Münchens overborgmester Christian Ude.

Som traditionen byder, blev løjerne åbnet ved, at Christian Ude slog hul på den første øltønde og på bayersk dialekt råbte "Ozapft is" - nu er øllet tappet.

LÆS OGSÅ: Kritik af Heidi med store bryster

Den socialdemokratiske overborgmester skulle kun bruge to forsøg til at knalde hul på tønden, hvilket skulle være ganske hæderligt. Rygtet vil da også vide, at han øver sig på disciplinen hjemme i kælderen.

Det første glas øl blev overrakt til Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer, som for knap en uge siden tilførte Ude et ydmygende nederlag ved valget i den sydtyske delstat, hvor borgmesteren var socialdemokraternes spidskandidat.

De næste 16 dage vil pladsen Wiesn, hvor festlighederne foregår, danne rammen om rigelige mængder øl, hornmusik og hvad dertil hører. Der ventes at komme i omegnen af seks millioner gæster.

Allerede inden åbningen lørdag middag var festteltene på Wiesn - det betyder egentlig eng, men er nu om dage blot et stort asfalteret område - overfyldte.

Åbningen af festen er et tilløbsstykke, og selv om ølteltene lukkede på grund af de mange mennesker, så vrimlede det alligevel med folk ved indgangene, som håbede på at nå indenfor og være med fra begyndelsen.

Det var sidste gang, at Christian Ude fik lov at åbne løjerne. 20 gange har han haft æren af at knalde øltønden op og råbe "ozapft is". Det kunne have været 21, men i 2001 blev ritualet droppet på grund af 11. september.

Ude går af som borgmester i forbindelse med kommunalvalget i 2014. Men humøret fejlede ikke noget ved åbningen.

- Dt går pragtfuldt. Vemodet vil opstå i løbet af festen, og tårerne vil komme ved slutningen, lød overborgmesterens kommentar til sin afsked.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Alle frygter det værste: Nu kommer...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Lige til glemmebogen: Magnussen...
bt.dk
Drama på Amalienborg Slotsplads under...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx