Af - 13/04-16 06:32

Har du denne moral? Så er du mere vellidt end andreHar du denne moral? Så er du mere vellidt end andre

Vi vurderer personers troværdighed og sociale evner blandt andet ud fra deres morale overbevisning. Et studie viser, at jo mere sort/hvid din moral er, jo mere vellidt er du.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis du vurderer situationer ud fra en absolut holdning og ikke bevæger dig i beslutningens grå områder, så viser forskning, at din omgangskreds kan lide dig, stoler på dig og værdsætter dig som en god social partner.

Det skriver Science Daily.

21-årig hyldes for sin moral: Kæresten tjener millioner - hun knokler for småpenge
21-årig hyldes for sin moral: Kæresten tjener millioner - hun knokler for småpenge

Forskere fra Oxford, Harvard og Cornell Universitet har i et nyt studie vist, at folk, som har absolutte holdninger til moral er mere troværdige og mere vellidte i sociale omgangskredse. Grunden til dette skal findes i et eksperiment, de udførte på hele 2.400 personer.

- Vi brugte forskellige variationer af moralske dilemmaer, hvor en person skulle beslutte om han ville ofre én uskyldig person for at redde en række andre personer. Vi opdagede, at testpersonerne stolede mere på personer, der holdt fast i at redde den uskyldige frem for de andre personer, siger én af forfatterne bag studiet, Molly Crockett, forsker i neurovidenskab og psykologi, til Science Daily.

TV: Ville du kunne sige nej? Hun lokker mænd i utroskabsfælde
TV: Ville du kunne sige nej? Hun lokker mænd i utroskabsfælde

I deres forsøg viste det sig blandt andet, at testpersonerne hellere ville overlade mange penge til folk, der havde en sort/hvid og fast overbevisning, end til folk, der ændrede holdning, når de blev præsenteret for flere informationer om beslutningen, de skulle tage.

Ifølge forskerne giver dette mening, da vi som mennesker gyser ved tanker om, at ens ven eller en partner kunne finde på at lave en analyse om fordele og ulemper ved en selv for det fælles bedste.

USA's topofficer: Tortur skader hærens moral
USA's topofficer: Tortur skader hærens moral

Der bliver konkluderet i studiet, at deres opdagelser viser, at dag til dag moralske beslutninger ikke stemmer overens med nemme og pæne kategorier defineret af moralfilosoffer.

- Virkelighedens moral stemmer bedre overens med kompleksiteten af virkelighedens situationer, lyder det i konklusionen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Experimental Psychology: General.


LÆS OGSÅ: Unge har mørkest moral når det kommer til sort arbejde

LÆS OGSÅ: Enhedslisten: Løkke har vist ringe moral

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx