14/02-14 08:00; Opdateret: 14/02-14 08:10

To personer er døde efter et vulkanudbrudTo personer er døde efter et vulkanudbrud

To personer meldes omkomne, og 200.000 evakueres, efter at en vulkan i Indonesien er gået i udbrud.

storybild

To personer er døde efter et vulkanudbrud på den indonesiske ø Java, skriver nyhedsbureauet AFP. (Billede: Polfoto)

Tusindvis af mennesker er flygtet fra deres hjem, efter at en vulkan på den indonesiske ø Java gik i udbrud torsdag aften. To personer meldes dræbt.

De er ifølge AFP blevet mast ihjel, da vulkanudbruddet overdækkede deres hus med sten og aske. Der er tale om en mand og en kvinde, begge i 60'erne.

Aktiv vulkan sender tusinder på flugt
Aktiv vulkan sender tusinder på flugt

- Boligerne var dårligt bygget og syntes at have kollapset let under vægten, siger Sutopo Purwo Nugoro fra det nationale katastrofeberedskab på øen.

Vulkanen Mount Kelud betragtes som en af mest farlige på den tætbefolkede ø.

Alarmen lød sent torsdag - blot få timer før, at vulkanen begyndte at sprutte. Tv-billeder viser aske og sten, der regner ned over landsbyer i nærheden af vulkanen.

Mega-vulkan fundet i Stillehavet
Mega-vulkan fundet i Stillehavet

Skræmte beboere flygter i biler og på motorcykler mod evakueringscentre. Omkring 200.000 mennesker fra 36 landsbyer inden for radius af 10 kilometer til vulkankrateret er blevet beordret evakueret.

- En regn af aske, sand og sten når op til 15 kilometer væk fra vulkanens krater. Lysglimt kan hele tiden ses på toppen af vulkanen, siger en talsmand fra det nationale katastrofeberedskab. Tre internationale lufthavne har stoppet for al flytrafik på grund af udbruddet.

Se billederne: Vulkan dækker by i aske
Se billederne: Vulkan dækker by i aske

Den 1731 meter høje vulkan har i alt dræbt 15.000 mennesker siden 1500. Omkring 10.000 blev slået ihjel i et kæmpe udbrud tilbage i 1568.

Vulkan i udbrud - mindst seks døde
Vulkan i udbrud - mindst seks døde

Mount Kelud er en af de cirka 130 aktive vulkaner i Indonesien. Landet har den største koncentration af vulkaner i verden med omkring 500 af slagsen.

Det store ø-rige ligger på Stillehavets Ildring, hvor kontinentalpladerne mødes og forårsager kraftig vulkansk og seismisk aktivitet. Tidligere på måneden mistede 16 mennesker livet, da vulkanen Sinabung på øen Sumatra gik i udbrud.

Siden september har vulkanen nærmest på daglig basis rørt på sig, og tusindvis er flygtet fra deres hjem. Vulkanen Sinabung var ellers stille i 400 år, indtil den begyndte at røre på sig i 2010 og altså igen i september sidste år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Topforhandler skælder ud: Endnu et...
bt.dk
Tidligere DR-vært opdagede...
bt.dk
Mascha Vang og kæresten er tilbage...
bt.dk
Wozniacki viser klasseforskellen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx