Af Lars Dinesen - 14/06-15 15:33

Rusland knækker koden i Snowdens hemmelige dokumenterRusland knækker koden i Snowdens hemmelige dokumenter

Storbritannien frygter, at afsløringer i lækkede tophemmelige dokumenter kan afsløre landets agenter i Rusland

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Uncredited)

Storbritannien føler sig nødsaget til at trække nogle af sine spioner hjem, efter at Rusland og Kina har fået adgang til de tophemmelige dokumenter, som den amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden har tilegnet sig, skriver britiske medier.

BBC og Sunday Times citerer højtstående regeringsembedsmænd og efterretningsfolk for, at agenterne var blevet trukket hjem. Skridtet er taget, efter at Rusland har været i stand til at afkode mere end en million filer.

- Det er et faktum, at russerne og kineserne har oplysningerne. Det betyder, at det har været nødvendigt at flytte agenter, og at viden om, hvordan vi arbejder, har bremset os i at indhente vigtig information, siger en britisk regeringskilde ifølge avisen.

Premierministerens kontor siger søndag til AFP, at det ikke ønsker at kommentere efterretningsspørgsmål, mens det britiske udenrigsministerium siger, at det hverken kan bekræfte eller afkræfte disse oplysninger.

Tiden er ved at rinde ud for NSA's program for overvågning
Tiden er ved at rinde ud for NSA's program for overvågning

Samtidig oplyser BBC på sin hjemmeside, at en regeringskilde siger, at de to lande har oplysninger, som har medført, at efterretningsagenter er blevet flyttet, men oplyser også, at der ikke er beviser for, at nogen spioner er blevet skadet.

Snowden flygtede til Rusland efter at have lækket dokumenter til pressen i 2013 for at udstille omfanget af USA's online overvågningsprogrammer og for at beskytte privatlivets fred og andre grundlæggende borgerrettigheder.

Sunday Times skriver, at en anden regeringskilde har hævdet, at Kina også har skaffet sig adgang til dokumenterne, som afslører amerikanske og britiske efterretningsmetoder, hvilket igen har ført til frygt for afsløring af deres spioner.

Danske fly kaster syv bomber mod ISIL på en uge
Danske fly kaster syv bomber mod ISIL på en uge

Snowden arbejdede som kontraktarbejder fra CIA og sikkerhedsagenturet NSA, hvilket gjorde ham i stand til at downloade 1,7 millioner hemmelige dokumenter, som viser, hvordan hundredmillioner mennesker har været overvåget af myndighederne.

Han har tidligere hævdet, at ingen ville være i stand til at knække koderne, men det viser sig ikke at holde stik.

LÆS OGSÅ: Soldaterfagforening: Overvågning er en del af jobbet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx