Af Ritzau - 17/04-17 11:18; Opdateret: 17/04-17 16:24

Samuelsen: Tyrkiet rykker længere væk fra europæiske værdierSamuelsen: Tyrkiet rykker længere væk fra europæiske værdier

Tyrkiet bevæger sig væk fra demokratiske principper, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

storybild

Udviklingen i Tyrkiet bekymrer Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen. (Billede: Scanpix/Emil Hougaard)

Et lille flertal i Tyrkiet har søndag stemt for en forfatningsændring, der vil koncentrere politisk magt i et nyt præsidentembede.

Og med resultatet af folkeafstemningen rykker Tyrkiet længere væk fra europæiske værdier og et muligt medlemskab af EU.

Det mener den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er bekymret for, at Tyrkiet med det her afstemningsresultat har taget endnu et skridt væk fra grundlæggende demokratiske principper og europæiske værdier, skriver Anders Samuelsen i en kommentar til Ritzau.

Han er bekymret for, at Tyrkiet er på vej mod en styreform, hvor magten koncentreres om en enkelt person.

- Det er i modstrid med det europæiske, demokratiske princip om magtens tredeling, som vi står vagt om i Danmark, siger udenrigsministeren.

- Jeg vil ligesom EU opfordre Tyrkiet til at tage Europarådets bekymringer alvorligt og tage hensyn til det store mindretal, som stemte nej, tilføjer han.

Anders Samuelsen skriver, at han vil følge situationen nøje.

- Nej-siden har som bekendt krævet omtælling af en del af stemmerne, og vi følger situationen nøje, siger udenrigsministeren, der senere på måneden skal mødes med EU-kolleger og vurdere situationen.

- Jeg tror, der vil være mange, som deler mine bekymringer. EU er nødt til at have en ærlig dialog med Tyrkiet om den måde, de indretter sig på i forhold til deres internationale forpligtelser – for eksempel som medlem af Europarådet og som EU-kandidatland, siger Anders Samuelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte søndag aften bekymring over resultatet af søndagens folkeafstemning i Tyrkiet.

- Mærkeligt at demokrati bruges til at indskrænke demokrati. Anfægter ikke flertallets ret, men er nu ret bekymret over ny tyrkisk styreform, skrev statsministeren på Twitter.

Den tyrkiske valgkommission har erklæret sejr for ja-fløjen. Da 99,45 procent af stemmerne var talt op, var der 51,37 procent jastemmer og 48,63 procent nejstemmer.

De to vigtigste oppositionspartier har varslet en klage over resultatet. De henviser blandt andet til, at en del stemmesedler ikke har været behørigt stemplet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Borgere i protest: Historisk kro står...
bt.dk
Studerende anklagede Støjberg for at...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx