Af Ritzau - 26/11-16 16:34; Opdateret: 26/11-16 17:24

Obama: Historien vil dømme Castros indflydelse på verdenObama: Historien vil dømme Castros indflydelse på verden

Barack Obama understreger i kommentar til Fidel Castros død, at Cuba har en ven i skikkelse af USA.

storybild

USA's præsident, Barack Obama, kondolerer over for det cubanske folk og Fidel Castros familie efter revolutionsikonets død. (Billede: Scanpix/Nicholas Kamm)

Fidel Castro har haft enorm indflydelse på Cuba og verden omkring den caribiske østat. Derfor vil den tidligere præsidents død uden tvivl bringe stærke følelser frem i det cubanske folk.

Sådan lyder reaktionen på revolutionsikonet Castros død fra den amerikanske præsident, Barack Obama.

Obama undlader at gøre sig til dommer over den omstridte tidligere leders handlinger.

- Historien vil registrere og dømme den enorme indflydelse, som denne enkelte person har haft på sit folk og verden omkring ham, siger præsidenten i en skriftlig kommentar fra Det Hvide Hus.

- Vi ved, at dette øjeblik vil bringe mange stærke følelser frem i cubanere - i Cuba og i USA - der vil mindes de utallige måder, som Fidel Castro ændrede enkeltpersoners og familiers liv og ændrede Cuba som nation, lyder det videre.

Barack Obama understreger, at han i sine otte år i Det Hvide Hus har forsøgt at forbedre det anstrengte forhold mellem Cuba og USA.

- I dag kondolerer vi over for Fidel Castros familie, og vores tanker og bønner er med det cubanske folk. I de kommende dage vil cubanerne mindes fortiden og også kigge fremad. Når de gør det, skal de vide, at de har en ven og en partner i skikkelse af USA, siger Obama.

Obama og hans cubanske kollega, Raúl Castro, der var bror til Fidel, bekendtgjorde i december 2014, at 55 års fjendskab mellem de to lande burde slutte.

Siden er der sket meget i den proces. Der er blevet genåbnet ambassader, og det nye forhold kulminerende, da Obama besøgte østaten i marts i år.

Også Donald Trump, der 20. januar tager over for Obama som præsident, har reageret på Fidel Castros død. Han er mere kritisk og kalder Fidel Castro for en "brutal diktator, der undertrykte sit eget folk i næsten seks årtier".

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx