22/11-17 15:00; Opdateret: 22/11-17 17:37

USA ændrer syn og fordømmer \USA ændrer syn og fordømmer "utålelige lidelser" i Myanmar

USA betegner nu forfølgelsen af rohingyaer i Myanmar som etnisk udrensning og overvejer nye sanktioner.

storybild

Over 600.000 rohingya-muslimer er i løbet af tre måneder flygtet ud af Myanmar og er søgt i sikkerhed i Bangladesh. Mange af dem beretter om drab, voldtægt og andre alvorlige overgreb fra sikkerhedsstyrkernes side i Myanmar. Scanpix/Munir Uz Zaman

Washington. For første gang har USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, taget ordene "etnisk udrensning" i sin mund for at beskrive, hvad der foregår i den nordlige delstat Rakhine i Myanmar.

Tillerson lægger skylden på Myanmars hær og væbnede lokale grupper for det, han betegner som rohingyaernes "utålelige lidelser".

- Efter en nøje og grundig analyse af de tilgængelige kendsgerninger er det tydeligt, at situationen i den nordlige Rakhine-delstat udgør etnisk udrensning mod rohingyaerne, siger den amerikanske udenrigsminister.

Han lader forstå, at USA har revideret sit syn på, hvad der sker i Myanmar. Der kan blive tale om at indføre nye, målrettede sanktioner mod de ansvarlige.

- De, der er ansvarlige for disse forbrydelser, må stilles til regnskab, siger Tillerson.

Den amerikanske udenrigsminister besøgte i sidste uge Myanmar. Ved den lejlighed undlod han direkte at anklage Myanmars regering.

Ved at kalde det etnisk udrensning er der fra USA lagt ekstra pres på Myanmars regering for at stoppe den militære aktion i delstaten. Regeringen ledes af nobelpristager Aung San Suu Kyi.

I løbet af tre måneder har urolighederne sendt flere end 600.000 rohingya-muslimer på flugt fra Myanmar til Bangladesh. Her lever de fleste under kummerlige forhold i midlertidige lejre.

Myanmars regering beskyldes af internationale organisationer for at se gennem fingre med massive overgreb på rohingyaer. Blandt andet massevoldtægter.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Politiet kommer med ny udtalelse om...
bt.dk
Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
BT erfarer: Dansker tæt på stort job...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx