Af Marc Nicholas Thygesen - 22/06-15 12:58; Opdateret: 22/06-15 14:11

EU godkender mission til at tackle smuglereEU godkender mission til at tackle smuglere

En EU-mission, der skal tackle menneskesmuglere, er blevet godkendt. Dog mangler o.k. fra FN og måske Libyen.

storybild

(Billede: Polfoto/Charles Caratini)

Nu kan EU begynde at sætte ind over for de menneskesmuglere, der hvert år sender tusindvis af migranter på den farefulde færd tværs over Middelhavet mod Europas grænser i faldefærdige både.

Bådflygtninge kommer også fra Pakistan
Bådflygtninge kommer også fra Pakistan

EU's udenrigsministre har nemlig mandag godkendt en plan for en EU-mission i Middelhavet på et møde i Luxembourg. Godkendelsen fra FN og måske Libyen mangler dog stadig.

- Det er formentlig første gang, at Den Europæiske Union tager migration så seriøst så hurtigt, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, på et pressemøde.

Første fase af operationen, som er delt ind i tre faser, bliver sat i værk inden for de kommende dage, fortæller udenrigschefen.

Mistænkt kaptajn anholdt efter 800 led druknedøden
Mistænkt kaptajn anholdt efter 800 led druknedøden

Fase et bliver at indsamle information om smuglernes aktiviteter og netværk og overvåge Middelhavet.

Men der er stadig lang vej igen, før EU kan forsøge at finde og ødelægge smuglernes fartøjer, som har været meget diskuteret i forbindelse med en mission og er en del af de næste faser af operationen.

Lidegaard: Flygtninge i Middelhavet er et djævelsk dilemma
Lidegaard: Flygtninge i Middelhavet er et djævelsk dilemma

En operation i internationalt farvand kræver nemlig et mandat fra enten FN's Sikkerhedsråd eller de libyske myndigheder. Hvis operationen er inden for libysk territorialfarvand, kan der være brug for godkendelse fra både FN og Libyen.

Missionen kommer i kølvandet på en stor drukneulykke i Middelhavet i april, hvor omkring 800 mennesker mistede livet. Herefter blev migration for alvor sat øverst på den europæiske dagsorden.

EU-præsident Donald Tusk indkaldte til et ekstraordinært topmøde i dagene efter katastrofen. Her diskuterede EU's stats- og regeringschefer, hvilke tiltag der skulle sættes i værk for at løse problemet med de migranter, der drukner i Middelhavet.

De bad samtidig Mogherini om at undersøge muligheden for en mission, der blandt andet kunne finde og destruere menneskesmuglernes både.

Mogherini understreger, at missionen blot er en del af en større migrationsstrategi.

- Fordi når disse desperate mennesker banker på vores dør, kan vi ikke undgå spørgsmålet om, hvordan vi byder dem velkommen i Europa, siger hun.

Migration er også på dagsordenen, når EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde torsdag og fredag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx