Af Ritzau - 12/05-16 14:02

Dansk general i Mali havde nær sendt norsk FN-styrke hjemDansk general i Mali havde nær sendt norsk FN-styrke hjem

Lederen af den norske FN-styrke nægtede at løse opgave i Mali, og derfor overvejede general at sende den hjem.

storybild

Når et land - som i dette tilfælde Norge - kommer med egne regler, vil det komplicere opgaven for hele FN-styrken. Så må jeg selvfølgelig overveje, om jeg skal beholde bidraget, siger generalmajor Michael A. Lollesgaard, leder af FN-styrken i Mali, til VG. (Billede: Scanpix/Cellou Binani)

Den øverste militære leder af FN's internationale mission i Mali, den danske generalmajor Michael A. Lollesgaard, var tidligere på året tæt på at måtte sende den norske FN-styrke hjem.

Det fortæller han i et interview med VG.

Årsagen var ifølge den norske avis en ny leder af Norges bidrag, oberstløjtnant Kurt Svensson, som blev indsat i marts.

Straks efter sin indsættelse besluttede Svensson, at det norske bidrag - et transportfly - ikke længere skulle flyve til Kidal, da det ifølge chefen var for farligt.

Den vurdering var i strid med alle sikkerhedsvurderinger i FN-styrken Minusma, som består af over 11.500 soldater og civile fra 40 forskellige lande.

- Når et land kommer med egne regler på denne måde, vil det komplicere opgaven for hele FN-styrken. Så må jeg selvfølgelig overveje, om jeg skal beholde bidraget, eller om jeg skal finde andre, som kan løse det bedre, siger Michael A. Lollesgaard til VG.

Den norske beslutning kom på et yderst uheldigt tidspunkt ifølge FN-chefen.

Styrkens lejr i Kidal var blevet rystet af et selvmordsangreb en måned tidligere, og syv FN-soldater var blevet dræbt.

- På det tidspunkt var det særlig vigtigt at flyve til Kidal. Situationen for soldaterne deroppe var - og er - forfærdelig, siger generalmajoren til den norske avis.

Det lykkedes at få den norske FN-chef til at flyve med Hercules-flyet til Kidal. Men siden er flyvningerne indstillet af FN-missionens ledelse. Det skyldes, at dele af lejren er ødelagt efter optøjer.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx