Af - 22/08-14 19:38

Ny forskning: Fifty Shades-læsning kan have voldsomme konsekvenserNy forskning: Fifty Shades-læsning kan have voldsomme konsekvenser

I et nyt studie konkluderes det, at der er en stærk sammenhæng mellem selvdestruktiv adfærd og at læse de populære '50 Shades'-bøger.

storybild

Kvinder, der læser 'Fifty Shades'-serien er mere tilbøjelige til at udvise sundhedsskadelig adfærd, konkluderer nyt studie. (Billede: Polfoto)

I et nyt, bemærkelsesværdigt studie konkluderes det, at unge kvinder, der læser de populære ‘Fifty Shades’-romaner, er væsentligt mere tilbøjelige til at udvise selvdestruktiv adfærd.

Det er forskere fra Michigan State University, der har undersøgt læserne af den erotiske romanserie, hvoraf ‘Fifty Shades of Grey’ er den mest kendte.

Så mange danske kvinder får tæsk
Så mange danske kvinder får tæsk

- Spiseforstyrrelser, heftig druk og det at have adskillige sexpartnere er alle kædet sammen med at være i voldelige parforhold - ligesom hovedpersonen Anastasia i ‘Fifty Shades’-serien er det, siger studiets hovedforsker Amy Bonomi fra afdelingen for menneskelig udvikling og kvindelige studier til universitetets hjemmeside.

- Hvis kvinder har oplevet sundhedsskadelig adfærd som ustyrlig spisning før, kan det at læse ‘Fifty Shades’ vække disse oplevelser og potentielt forstærke relaterede traumer. Ligeledes er det muligt, at det kan starte disse tendenser for kvinder, der ikke har oplevet det tidligere, siger hun.

Hver fjerde dansker har fået slag af kæresten
Hver fjerde dansker har fået slag af kæresten

Studiet, der er publiceret i Journal of Women’s Health, er baseret på observationer af 650 kvinder i alderen 18-24 år. De, der havde læst ‘Fifty Shades of Grey’, viste sig at være 25 procent mere tilbøjelige til at have en partner, der råbte eller bandede ad dem, og 34 procent mere tilbøjelige til at have en partner med tendenser til at stalke. Derudover var hele 75 procent mere tilbøjelige til at have benyttet sig af slankemidler eller at have fastet i mere end 24 timer.

De kvinder, der havde læst alle tre bøger i serien, havde 65 procent større tilbøjelighed til kraftig druk - forstået ved indtagelse af fem eller flere genstande ad gangen i seks eller flere dage på en måned.

Studiets formål var at undersøge effekten af, at vold mod kvinder projekteres i populærkultur som film og bøger - og dermed normaliseres.

Den er god nok: 'En gang utro - altid utro'
Den er god nok: 'En gang utro - altid utro'

- Vores studie viser stærke sammenhænge med sundhedsrisici i kvinders liv - herunder voldelige overgreb - og forbrug af ‘Fifty Shades’, der skildrer vold mod kvinder, lyder konklusionen.

Hovedforsker Amy Bonomi mener ikke, at man bør forbyde bøgerne eller bestemme, hvad kvinder skal have lov til at læse. Men hun påpeger, at det er vigtigt for kvinder at forstå, at tendenserne i studiet er kædet sammen med voldelige parforhold.

- Vi anerkender, at skildring af vold mod kvinder i sig selv ikke er problematisk. Specielt ikke hvis det sker i et forsøg på at belyse problemet. Men det er problematisk, når skildringen styrker accepten af vold i stedet for at udfordre det, siger hun.

Nu bliver det hot: Første smugkig på Fifty Shades of Grey - for fræk til tv
Nu bliver det hot: Første smugkig på Fifty Shades of Grey - for fræk til tv

'Fifty Shades'-serien har solgt over 100 millioner eksemplarer på verdensplan. I løbet af næste år en film baseret på den første bog i serien, ‘Fifty Shades of Grey’.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx