Af Af Mads Christensen, Adda - 11/09-14 06:25

Kålhovederne rykker i CambodjaKålhovederne rykker i Cambodja

Med undervisnings-starthjælp fra dansk ngo er landbokvinder i Cambodja i fuld gang med transformere landbruget fra småt til godt. Dermed afliver de myten om, at udviklingsbistand gør ulande afhængige af vestens penge.

storybild

Gennem markskolerne har kvinder i Cambodja lært at dyrke flere forskellige afgrøder, blandt andet kålhoveder, som Thoeun Sokea står med her. Den varierede produktion giver flere afgrøder og familierne større chance for at dyrke nok til at mætte alle munde året rundt. (Billede: Bodil Pallesen)

»Jeg har lært, hvordan man dyrker jorden. Jeg ved, hvordan jeg gør den klar, inden jeg sår, jeg ved, hvordan jeg gøder, jeg har lært om afstand mellem planterne, og hvordan man laver stiklinger.«

LÆS OGSÅ: Populært turistmål scorer penge på sin egen gas

Sådan siger den cambodjanske kvinde Thoeun Sokea, der sammen med mange andre fattige landbokvinder er i gang med at udvikle landbrugsproduktionen i det fattige sydøstasiatiske land til at være både alsidigt og bæredygtigt.

LÆS OGSÅ: Flygtninge handler i det lokale supermarked

Det er den danske ngo Adda, Agricultural Development Denmark Asia, der på såkaldte markskoler har undervist kvinderne, så de selv bliver i stand til at udvikle og forbedre deres landbrug.

LÆS OGSÅ: Korruption og svindel er langt mindre end folk tror

På markskolerne tager kvinderne på feltbesøg med en lokal underviser. Her følger de forskellige afgrøders vej fra frø til høst og undersøger, hvordan dyrkningen konkret hænger sammen, og hvorfor man gør, som man gør.

LÆS OGSÅ: Rehema er en af de sejeste kvinder i Uganda

Ngo’en har desuden hjulpet med at etablere selvhjælpsgrupper i de fattige landboområder, så familierne kan støtte og hjælpe hinanden og dermed blive mere modstandsdygtige og mindre afhængige af udviklingshjælp.

Sig det på quechua - indianerbørn i Peru bliver i skolen
Sig det på quechua - indianerbørn i Peru bliver i skolen

Dermed er landbokvinderne blevet katalysatorer for en transformation af landbruget. Det har skabt et stærkere fællesskab, en større landbrugsproduktion, et fald i brugen af miljøskadelige kemikalier, og det har gjort familierne bedre i stand til at forsyne sig selv med fødevarer.

Hiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinder
Hiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinder

Handicappede børn er på finansloven i Somalia
Handicappede børn er på finansloven i Somalia

Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn
Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Nye detaljer i Ståles 'kedelige...
bt.dk
Brandfolk kæmper stadig med flammerne...
bt.dk
Særbehandling til stjerne: Han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx