Af - 11/03-17 11:53; Opdateret: 11/03-17 12:19

Lorna gik i måneder uden at vide, hun havde kræft - nu advarer hun om det oversete symptomLorna gik i måneder uden at vide, hun havde kræft - nu advarer hun om det oversete symptom

Hendes eget sygdomsforløb har fået hende til at gå ud og advare andre om, hvor små tegnene på kræft kan være.

storybild

En lille bule på siden af hendes hals.

Det var det diskrete tegn på, at noget ikke var, som det burde være for engelske Lorna Nickson Brown. Hun var bare ikke selv klar over det. I begyndelsen lagde hun ikke mærke til, at den overhovedet var der.

Først, da hendes mor opdagede bulen, begyndte hun at tænke over den, fortæller hun til Independent.

Nyt studie: Seks stykker frugt om dagen er ikke nok
Nyt studie: Seks stykker frugt om dagen er ikke nok

- Min mor opdagede klumpen på venstre side af min hals. Hun troede, jeg havde tabt en smule vægt, men tre måneder senere tog jeg til lægen, som sagde, at det var en knude i min skjoldbruskkirtel, siger 26-årige Lorna Nickson Brown, der til daglig arbejder som skuespiller.

Knuder i skjoldbruskkirtlen er almindelige og ofte harmløse. Men Lornas var større, og den føltes hård. Derfor blev den undersøgt nærmere. Efter fire måneder med flere scanninger af hendes hals, fik hun foretaget en biopsi af knuden, og resultatet af den viste, at der var tale om kræft.

- Jeg var følelsesløs. Jeg kunne ikke tro det, for jeg havde det så godt. Det var ikke sådan, jeg troede, kræft så ud. Jeg følte mig ikke syg, fortæller hun.

Disse mærkelige stoffer, du måske ikke kender, indeholder tobaksrøg også
Disse mærkelige stoffer, du måske ikke kender, indeholder tobaksrøg også


Kræftdiagnosen fik hun i 2015. I dag har hun været kræftfri i mere end et år, efter hun fik fjernet den venstre side af sin skjoldbruskkirtel, hvor kræften sad. Men hun er meget bevidst om, at hun nemt kunne have overset symptomet på den relativt ukendte skjoldbruskkirtel-kræft. Derfor står hun frem med sin historie for at gøre andre opmærksomme på, hvad man skal holde øje med.

- Det er ikke almindeligt kendt. Jeg vidste ikke engang, hvad en skjoldbruskkirtel var, indtil jeg fik at vide, at jeg havde skjoldbruskkirtel-kræft. Nu ved jeg ALT om skjoldbruskkirtler, skriver hun i et opslag på Twitter, hvor hun har delt to billeder af sig selv.

Advarsel: Danskernes populære kost-trend kan være MEGET farlig
Advarsel: Danskernes populære kost-trend kan være MEGET farlig

Ét af billederne er taget et år før, hun var klar over, hvad bulen på hendes hals var, og det andet billede er fra, da hun lå i hospitalssengen efter operationen.

- Skjoldbruskkirtel-kræft er en sjælden kræftform, som ofte dukker op som en stor knude på din hals, skriver Lorna og tilføjer:

- Så husk at undersøge din hals og hold øje med andre omkring dig. De fleste skjoldbruskkirtel-knuder er godartede, men nogle er ikke. Min var i hvert fald ikke. Så få det undersøgt.

Ifølge Independent er det disse fem tegn, du skal være opmærksom på i forhold til skjoldbruskkirtel-kræft:

Hver tredje kvinde tjekkes ikke for livmoderhalskræft
Hver tredje kvinde tjekkes ikke for livmoderhalskræft

En fast klump i halsen, som føles hård under huden.
Hævede kirtler i halsen.
Uforklarlig og vedvarende hæshed og ondt i halsen.
Nakkesmerter.
Vanskeligheder ved at synke og trække vejret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Her er BT's karakterer efter 1-0...
bt.dk
Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx