22/10-14 12:48; Opdateret: 22/10-14 12:58

Parlamentet stemmer og godkender ny EU-kommissionParlamentet stemmer og godkender ny EU-kommission

Parlamentet stemmer og godkender ny EU-kommission Alt tyder på, at Jean-Claude Junckers kommission nu kan starte arbejdet som planlagt 1. november.

storybild

Nu er den nye EU-kommission blevet godkendt. (Billede: Polfoto/AP/YVES LOGGHE)

Efter måneders tovtrækkeri, hidsige debatter og små justeringer i sammensætningen af den kommende EU-kommission kan dens formand Jean-Claude Juncker ånde lettet op.

EU-Parlamentet har onsdag ved en afstemning i Strasbourg godkendt kommissærholdet, og det tegner dermed til, at kommissionen kan indlede sit arbejde som planlagt 1. november.

423 parlamentarikere stemte for, og 209 stemte imod kommissionen.

Ny EU-kommission vil ikke påtvinge Danmark mindsteløn
Ny EU-kommission vil ikke påtvinge Danmark mindsteløn

Under formiddagens debat efter Junckers præsentation af kommissionen benyttede mange parlamentarikere imidlertid chancen for at kritisere både kommissionen og processen, hvor nogle af de mindre grupper føler, de blev kørt over af de borgerlige og socialdemokraterne.

Det har blandt andet medført, at kontroversielle kandidater som spanieren Miguel Canete slap igennem og får ansvar for klima og energi, selvom han har haft store interesser i olieindustrien, og nu blot har overladt problematiske poster til nære familiemedlemmer.

Margrethe Vestager indtager det varme sæde om to uger
Margrethe Vestager indtager det varme sæde om to uger

Især var medlemmer af De Grønne med danske Margrete Auken (SF) og euroskeptikerne i ECR-gruppen med de fire danske DF-medlemmer meget klare i deres afvisning af holdet.

- Det er bare et show, hvor den borgerlige gruppe og socialdemokraterne kører det hele igennem. Jeg tror, at denne kommission bliver værre end den forudgående, siger Jan Zahradil fra ECR-gruppen.

Men også socialdemokraterne, der støtter borgerlige Juncker, udtrykte kritik af flere kommissærer.

Juncker bekræfter: Vestager bliver konkurrencekommissær
Juncker bekræfter: Vestager bliver konkurrencekommissær

Det blev bemærket og kritiseret fra flere sider, at den luxembourgske formand ikke har formået leve op til sit eget løfte om mindst 40 procent kvinder i kommissionen.

Det er endt med kun ni kvinder ud af 28 medlemmer, og luxembourgeren forsøgte at imødekomme dette med humor.

- Jeg kan desværre ikke skifte køn - i hvert fald ikke på den korte bane, siger Juncker og udløser latter i parlamentet.

EU-Kommissionen mangler nu blot endelig godkendelse af medlemslandene, hvilket regnes for en formalitet. Den godkendelse ventes på topmødet i Bruxelles senere i denne uge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Muslimsk læge: Støjberg, du glemmer...
bt.dk
Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx