Af Ritzau - 12/08-16 18:38

Putin afskediger sin magtfulde stabschefPutin afskediger sin magtfulde stabschef

En ny generation i eliten er på vej ind i Kreml, siger politiske analytikere om situationen i Moskva.

storybild

En nyudnævnt stabschef, Anton Vaino, bliver fremover en af præsident Vladimir Putins nærmeste medarbejdere, efter at den tidligere stabschef, Sergej Ivanov, er blevet afskediget. Politiske analytikere siger, at beslutningen om at udskifte Ivanov er et led i en plan om at bringe nyt blod ind i Ruslands øverste ledelse omkring Putin. (Billede: Scanpix/Alexei Druzhinin)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har overraskende afskediget sin magtfulde stabschef, Sergej Ivanov, i den vigtigste personudskiftning i Kreml i adskillige år.

Ivanov, der gjorde tjeneste i sovjet-æraens efterretningstjeneste KGB sammen med Putin, er blevet erstattet af vicestabschefen Anton Vaino.

Mange iagttagere anså Ivanov for at være en af de ledende kandidater til at efterfølge Putin som præsident, da han i 2008 afsluttede sin anden regeringsperiode. Men Putin gav posten til den nuværende premierminister, Dmitrij Medvedev, og blev selv præsident igen i 2012.

I en erklæring fra Kreml hedder det, at Putin havde udstedt et dekret, der betød, at Ivanov er frataget "sine pligter." Han har fået et job, som særlige repræsentant for spørgsmål om blandt andet miljø og transport.

Statslige medier bragte fotos af Putin, der takker en smilende Ivanov for hans indsats, og de to mænd var angiveligt fælles om beslutningen.

- Jeg husker klart, at vi havde en aftale, fordi du bad om ikke at have dette arbejde i mere end fire år, siger sagde Putin ved et møde med Ivanov og dennes efterfølger.

Ivanov har ry for at være en af høgene i Kreml. Han var Ruslands forsvarsminister fra 2001 til 2007.

Anton Vaino, hans efterfølger, er 44 år og tidligere diplomat.

Politiske analytikere siger, at beslutningen om at udskifte Ivanov synes at være et led i en plan om at bringe nyt blod ind i Ruslands øverste ledelse omkring Putin, og at der kan ventes flere afskedigelser i staben omkring præsidenten.

- Yngre folk kommer ind, og en ny generation i eliten er på vej, siger den politiske analytiker Aleksej Sudin til det statslige nyhedsbureau RIA.

Ivanov er blevet udskiftet på et tidspunkt, hvor russerne er ved at gøre klar til et parlamentsvalg i næste måned. Valgets temaer vil ikke mindst være Ruslands dybe økonomiske krise, som til dels er forårsaget af vestlige sanktioner og faldende oliepriser.

Ruslands næste præsidentvalg skal finde sted i 2018. Det er en udbredt formodning, at Putin vil stille op til en ny regeringsperiode.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx