Af - 04/03-14 19:52

Britisk udstilling skal ændre verdens syn på vikingerBritisk udstilling skal ændre verdens syn på vikinger

En ny udstilling skal give et mere nuanceret syn på vikingerne.

storybild

Billedet er fra en spansk vikingfestival, hvor stereotypen bliver afbildet. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

Harald Blåtand, Knud den Store og Svend Tveskæg.

Det må være nogle af de navne på danske vikinger, som først dukker op, når tankerne bliver ledt hen på dem. I den moderne verden har vikinger som Harald, Knud og Svend dog et blakket ry.

Ryd kalenderen: RAGNAROK rammer på lørdag
Ryd kalenderen: RAGNAROK rammer på lørdag

De bliver nemlig ofte afbildet som ondskabsfulde krigere, der var besat af at plyndre, erobre, voldtage og slås.

Men det syn på vores stolte forfædre, som mange forbinder med Skandinavien, vil en ny udstilling på British Museum dog forsøge at ændre en smule på, skriver nyhedsbureauet AP.

- De var plyndrere, de var handelsmænd. de var håndværkere, og de var opdagelsesrejsende, siger udstillingskurator Gareth Williams.

Viking Line giver erstatning
Viking Line giver erstatning

Udstillingen hedder "Vikings: Life and Legend", og målet med den er at give et anderledes og mere nuanceret syn på de storskæggede mænd fra Norden, der sejlede verdenshavene tynde i deres langbåde, som de var kendte for at opfinde.

En af udstillingens helt store attraktioner er det største vikingskib, der nogensinde er fundet, og det blev endda gravet op i Roskilde Fjord i 1997. Skibet er 37 meter langt.

Desuden er der masser af "viking-bling" - altså smykker. Blandt andet en voldsom stor halskæde, der er flettet af guld på hele to kilo.

Ny kalender? Hvad med Miss Viking 2014
Ny kalender? Hvad med Miss Viking 2014

Man vil for eksempel opleve, at vikingerne ikke bar hjelme med vinger på, og at deres egen opfattelse var, at de var folk der i høj grad værdsatte ære, venskab og et godt grin.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx