01/09-13 10:52; Opdateret: 01/09-13 11:13

Nelson Mandela har forladt hospitaletNelson Mandela har forladt hospitalet

Efter en del forvirring lørdag står det nu klart, at det sydafrikanske ikon, Nelson Mandela, har forladt hospitalet, hvor han har været indlagt i månedsvis.

storybild

Nelson Mandela, da han fejrede sin 94. års fødselsdag. (Billede: Polfoto/AP)

Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela har efter flere måneders indlæggelse forladt hospitalet i Pretoria og er taget til sit hjem i Houghton, Johannesburg.

Det oplyser det sydafrikanske præsidentkontor søndag formiddag.

Nelson Mandela, der fyldte 95 år 18. juli, har været indlagt siden begyndelsen af juni.

Den tidligere præsident var indlagt på grund af en lungeinfektion, som lægerne havde vanskeligt ved at få bugt med.

Modtageren af Nobels fredspris var en overgang i overhængende livsfare. Og han har i perioder ikke selv kunnet trække vejret.

LÆS OGSÅ: Medier: Nelson Mandela er udskrevet

Hans tilstand blev så dårlig, at retsdokumenter blandt andet har vist, at lægerne 26. juni rådgav Mandelas familie til at slukke for respiratoren.

Men 22. juli kunne Mandelas kone, Graca Machel, fortælle, at hendes mand reagerede på behandlingen, og at hun var mindre bekymret for hans tilstand dengang, end hun havde været i de forgangne uger.

Det er ikke første gang, Nelson Mandela har været indlagt på grund af lungeproblemer. Det er sket flere gange i løbet af de senere år.

LÆS OGSÅ: Præsident: Mandela er altså stadig indlagt

Og at han i dag lider af lungesygdomme siges at stamme fra den tid, hvor den tidligere præsident tilbragte 27 barske år i fængslet under det sydafrikanske apartheidstyre.

Sydafrikas præsidentkontor understreger søndag, at tilstanden hos den folkekære tidligere præsident fortsat er livstruende.

- Madibas (Mandelas. red.) tilstand er fortsat kritisk og til tider ustabil, skriver kontoret i en pressemeddelelse.

- Ikke desto mindre er hans hold af læger overbevist om, at han vil kunne få det samme plejeniveau i sit hjem i Houghton som på hospitalet i Pretoria.

De sygeplejere, der har overvåget Mandela på hospitalet rejser med den tidligere præsident til Johannesburg.

Præsidentkontoret anmoder samtidig om, at medier og andre nysgerrige nu respekterer Mandela og hans families privatliv, så den fortsatte pleje kan foregå "med værdighed og uden unødige forstyrrelser".

Lørdag morgen forlød det fra flere medier, at Mandela var blevet udskrevet. Men det afviste præsidentkontoret senere lørdag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Den er god nok: Dette fags eksamen...
bt.dk
Dansk tv-vært trækker sin datter fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx