Af Lars Sejr - 29/11-15 22:35

Tre fra Tvind sigtet i Brasilien for hvidvask af pengeTre fra Tvind sigtet i Brasilien for hvidvask af penge

To danskere og en hollænder fra Tvind sigtes ifølge Politiken for hvidvask af 85 millioner kroner i Brasilien.

storybild

Tolv millioner amerikanske dollar – eller omkring 85 millioner kroner. Så stort et beløb har tre nu sigtede medlemmer af Tvinds såkaldte lærergruppe efter de brasilianske myndigheders opfattelse hvidvasket i Brasilien, skriver Politiken mandag.

- Dette er det første alvorlige angreb mod Tvind i udlandet i mange år, siger journalist Frede Jakobsen. Han driver sammen med en britisk kollega, Michael Durham, den Tvindkritiske hjemmeside tvindalert.com.

De tre sigtede er to danskere og en hollænder, oplyser anklagemyndigheden (MPF) i den brasilianske delstat Bahia.

Hvordan de tre stiller sig til sigtelsen, er det ikke lykkedes Politiken at klarlægge.

Mexicansk politi jager Tvind-stifter Amdi Petersen
Mexicansk politi jager Tvind-stifter Amdi Petersen

Hvidvaskningen skal være sket via en række brasiliansk-baserede Tvind-organisationer, som de tre sigtede efter MPF’s opfattelse har været i stand til at kontrollerede til formålet.

Nogle af organisationerne er oprettet med henblik på at udføre humanitært arbejde, andre har et mere kommercielt sigte, skriver Politiken.

Hos SØIK – Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, der er en del af Anklagemyndigheden – har man ingen kommentarer til den brasilianske sag, oplyser kommunikationschef Mikkel Thastum.

Hvad Mogens Amdi Petersen og de øvrige forsvundne medlemmer af Tvinds topkreds angår, ønsker man hos SØIK "stadig, at de kunne komme til en retssag i Danmark", siger Mikkel Thastum til Politiken.

Se Amdi Petersens Interpol-mugshot
Se Amdi Petersens Interpol-mugshot

I meddelelsen fra MPF hedder det blandt andet, at en opgørelse fra Brasiliens Centralbank viser, at de tre sigtede i 1998 havde modtaget 12 millioner dollar fra Tvind, der kaldes "den kriminelle organisation" bag den påståede hvidvaskning.

Hertil kommer et senere beløb – svarende til cirka 800.000 kroner – som på tilsvarende vis er kanaliseret ind i Brasilien, skriver MPF ifølge Politiken.

Hvor den Interpol-eftersøgte Tvindleder Mogens Amdi Petersen opholder sig, er for både den danske anklagemyndighed og offentligheden fortsat en gåde.

Et af flere gæt lyder, at han bor i Tvinds internationale hovedkvarter på den mexicanske halvø Baja California

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx