Af - 01/06-17 11:07

Moralske tømmermænd? Alkohol ændrer dig ikke så meget som du måske trorMoralske tømmermænd? Alkohol ændrer dig ikke så meget som du måske tror

Det er måske en almindelig opfattelse, at vi ændrer os markant, når vi indtager alkohol. Men nu viser en ny undersøgelse fra Universitetet i Missouri i USA, at alkohol slet ikke spiller så stor en rolle i forhold til ændret personlighed, som hidtil troet.

storybild

Har du dårlig samvittighed over din opførsel til festen i går? Måske er det faktisk ikke så slemt igen.

Måske hører du til en af dem, der går og bøvler med moralske tømmermænd efter festen i går. Men måske er det faktisk ikke så slemt igen.

Sovende Woods havde ikke alkohol i kroppen
Sovende Woods havde ikke alkohol i kroppen

For ifølge en ny undersøgelse fra universitetet i Missouri, USA, så ændrer alkohol faktisk ikke vores personlighed i negativ retning i ligeså høj grad, som vi selv går og tror. Det skriver Illustreret Videnskab.

Forskergruppen fra universitetet undersøgte 156 personer både før og efter indtagelse af alkohol.

Inden de fik alkohol, skulle deltagerne i undersøgelsen beskrive, hvordan de opfattede deres egen personlighed, når de var ædru, og når de var alkoholpåvirkede. Her beskrev de fleste af deltagerne, at alkohol påvirkede deres personlighed negativt.

De fleste mente, at de blev sværere at omgås og mere afvisende over for nye oplevelser. Derudover herskede der også den opfattelse, at deltagerne blev mindre samvittighedsfulde under alkoholpåvirkning.

Alkohol og stoffer bragte 40 karnevalsgæster på skadestuen
Alkohol og stoffer bragte 40 karnevalsgæster på skadestuen

Men da deltagerne fik serveret drinks, så de fik en promille på 0,9, observerede forskerne noget helt andet. Deltagerne blev nemlig sat til at udføre en række sociale aktiviteter, mens forskerne sad i et andet lokale og observerede.

Og her registrerede forskerne ingen af deltagernes egne beskrivelser. Tværtimod blev de faktisk mere udadvendte og glade.

”Vi var overraskede over at se så stor en modsætning mellem forsøgsdeltagernes egen opfattelse og observatørernes,” siger Rachel Winograd, en af forskerne bag undersøgelsen til Psychological Science.

Slemme tømmermænd giver større risiko for alkoholmisbrug
Slemme tømmermænd giver større risiko for alkoholmisbrug

Hun afviser dog ikke, at folks indre oplevelse af at blive påvirkede på de andre parametre er reelle nok, men de negative egenskaber kom bare ikke fysisk til udtryk, så forskerne kunne obsevere dem. Derfor er der en chance for, at din omverden slet ikke har opfattet den opførsel, der er grunden til dine moralske tømmermænd dagen derpå.

Forskergruppen håber nu på at udvide undersøgelsen til også at omfatte mere naturlige omgivelser for alkoholindtagelse.

Flertal i dansk region: Forbyd alkohol til gymnasiefester
Flertal i dansk region: Forbyd alkohol til gymnasiefester

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx