Af Lars Dinesen - 14/10-14 15:30

Militær skal producere billig hashMilitær skal producere billig hash

Lovlig hash til medicinsk brug er så dyrt, at få patienter anvender det. Nu vil den italienske regering løse problemet ved at lade militæret producere stoffet.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/Abdeljalil Bounhar)

Italien lovliggjorde sidste år køb af hash til medicinsk brug, men apotekernes høje priser betyder, at kun få har taget imod tilbuddet. Så nu har regeringen fået en idé. Den vil have militæret til at sætte skub i produktionen.

Fra næste år skal et laboratorium på et militært anlæg i Firenze dyrke hash for det italienske sundhedssystem i et forsøg på at skaffe sikker, lovlig og billigere hash til blandt andet patienter med kræft eller sklerose, der anvender hashen til smertelindring.

Den militære produktion skal sætte prisen ned for forbrugerne, der nu er tvunget til at betale 10 gange så meget på et apotek for hash importeret fra Holland som den pris, de skal give for nogle gram på gaden hos den lokale narkohandler.

Politikere brugte 231.000 kr. på narko-tur
Politikere brugte 231.000 kr. på narko-tur

De regionale sundhedsmyndigheder ventes at ville stille hashen til rådighed for henviste patienter til en billig pris eller helt gratis for også at holde Mafia-relaterede narkohandlere væk fra forretningen.

Projektet med militært produceret cannabis er fortsat defineret som et pilotprojekt, hvor man blandt andet mangler at sætte grænser for, hvem der kan henvises.

De italienske myndigheder har dog på forhånd tilkendegivet, at de ikke gå så langt som USA, hvor nogle stater foruden at tilbyde hash til syge har lovliggjort hash også som nydelsesmiddel.

Dumt: Stjal hundedyr diamant og byttede den til 2 joints
Dumt: Stjal hundedyr diamant og byttede den til 2 joints

Italien vil sikre, at det at behandle syge mennesker ikke bliver en undskyldning for en udbredelse af forbruget, siger senator Carlo Ciovanardi, der er en ivrig katolsk modstander af narko. - En lovliggørelse vil føre til et "samfund af zombier", advarer senatoren.

Der er forskellige opfattelser af, hvor mange italienere, der vil tage imod cannabis til behandling. En ekspert mener, at de, der kunne have gavn af det, skal tælles i millioner.

Men andre påpeger, at der er en vis forsigtighed i behandlingssystemet, og at stoffet normalt kun udskrives, når anden behandling ikke virker.

Dertil kommer kirkens traditionelle modstand mod stoffer, så derfor mener de, at antallet af brugere nok kun skal tælles i tusinder.

LÆS OGSÅ: TV-vært siger op i live-tv: vil arbejde for lovliggørelse af hash

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vulkanudbrud på ferieø: Flod af lava...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Krig i Venstre: Partifælle angriber...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx