Af Ritzau - 11/11-16 10:00; Opdateret: 11/11-16 10:57

Forfatter om Cohen: Han tilførte musikken en litterær dybdeForfatter om Cohen: Han tilførte musikken en litterær dybde

Leonard Cohen havde et stort litterært talent og en humoristisk dybde, mener forfatteren Jakob Levinsen.

storybild

Leonard Cohen er død 82 år gammel. Han havde et sjældent litterært talent, mener forfatter. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Joel Saget)

En af verdens helt store musikere Leonard Cohen er død i en alder af 82 år.

Canadieren vil blive husket for det helt særlige talent, han tog med ind i musikkens verden. Det mener forfatter og oversætter Jakob Levinsen, der i 2013 oversatte biografien "I'm your man" om Cohens liv.

- Leonard Cohen tilførte popmusikken en litterær dybde, som var ny dengang, fordi han var etableret som lyriker og romanforfatter, før han overhovedet begyndte at spille musik.

- Ungdomskulturen gennem flere generationer var præget af en stor selvhøjtidelighed og ikke nødvendigvis den dybe humor. Der skilte han sig meget ud, siger Jakob Levinsen.

Cohen debuterede først i pladeindustrien i 1967. Der var han 33 år, hvilket var betydeligt ældre end mange andre musikere i den generation.

Og det kunne man se på teksterne, mener Levinsen.

- Han havde en litterær teknik og kunne samtidig trække på alle mulige dybe ting lige fra det gamle testamente, jødedom og buddhisme til egentlig litteratur.

- Det skabte et intimt og samtidig nærmest religiøst og morsomt rum, forklarer Levinsen.

Forfatteren mener, at Cohen er blandt de fire største musikere fra 60'er-generationen. Ikke mindst på grund af sin langtidsholdbarhed.

Leonard Cohens var aktiv helt til det sidste. Hans seneste album udkom i oktober med titlen "You Want it Darker". Det var hans 14. studiealbum.

Ud over de 14 album har han skrevet over en halv snes digtsamlinger samt to romaner. Den seneste bogudgivelse er "Book of Longing" fra 2006.

- Man fik indtryk af, at det var en mand, der var vanvittig god til at være sig selv og nød det til det sidste. Han blev bedre og bedre til at spille rollen som Leonard Cohen, ikke mindst på sine gamle dage, siger Jakob Levinsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så meget tabte Thomas sig under...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kemiker afviser Ruslands forklaring:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx