Af Lars Dinesen - 30/09-15 18:02

EU overvejer helt ny lovgivning om europæisk realkreditEU overvejer helt ny lovgivning om europæisk realkredit

Dansk realkredit sover med støvlerne på for at undgå, at nye internationale regler skader danske interesser.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Schnoor S¯ren)

EU-Kommissionen overvejer at lave en fælles europæisk lovgivning, der regulerer markedet for realkreditobligationer i Europa.

Det er et af flere elementer i den handlingsplan, som EU-Kommissionen lancerer onsdag på vejen frem mod et mere velfungerende indre pengemarked i EU.

I første omgang har EU-Kommissionen startet en høring, hvor den vil bygge på erfaringer fra lande med velfungerende realkreditsystemer som det i Danmark.

Direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen siger, at hun går positivt ind i EU-høringen, men at det er et meget åbent spørgsmål, hvilken form for regulering der kommer efter høringen.

Milliarder er på vej til kriseramte landmænd
Milliarder er på vej til kriseramte landmænd

- Der er nogle spændende muligheder i det her. Men det er også klart, at hvis det ender med noget meget snævert, der sender torpedoer mod det danske realkreditsystem, så er det jo ikke attraktivt, siger Ane Arnth Jensen.

Spørgsmålene, som EU-Kommissionen nu har lagt ud til høring frem til 6. januar, er meget åbne, og den kommende regulering kan ende med alt lige fra anbefalinger om bedste praksis til egentlig EU-lovgivning.

- De spørger så åbent, at det kan lande næsten hvor som helst, mener den danske realkreditdirektør.

Vilde prisforskelle på boliger i studiebyerne
Vilde prisforskelle på boliger i studiebyerne

Selv om de danske realkreditobligationer i oktober sidste år vandt flere års kamp om EU-Kommissionens blå stempel - og dermed nærmest blev sidestillet med statsobligationer - så er der stadig trusler mod dansk realkredit.

- Vi sover med støvlerne på for at sikre os, at nye internationale reguleringer ikke kommer til at skade os, siger Ane Arnth Jensen.

Hun siger, at forskellige internationale finansielle tilsyn - for eksempel Den Europæiske Bankmyndighed - løbende udsteder tekniske bekendtgørelser, der går uden om alle de politiske forhandlingsborde.

- Bekendtgørelser, der kan udmøntes uden om den politiske beslutningsproces, fylder mere og mere, og meget af det kan også give problemer for vores realkreditmodel, siger Ane Arnth Jensen.

LÆS OGSÅ: Nye bundrekorder for boliglån - men ingen negative renter

LÆS OGSÅ: BEREGN SELV: Sparer du penge på 'superlånet'?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx