Af Ritzau - 24/11-16 02:17

Islands grønne venstreparti opgiver at danne regeringIslands grønne venstreparti opgiver at danne regering

Regeringsforhandlinger begyndte søndag, men det grønne venstreparti har ikke opbakning til skattestigninger.

storybild

Katrín Jakobsdóttir (forrest i midten), der er leder af det grønne venstreparti, har ifølge AFP opgivet at danne regering. Det grønne venstreparti kunne ikke blive enige med fire andre partier om et regeringsgrundlag. (Billede: Scanpix/Halldor Kolbeins)

Det grønne venstreparti i Island oplyser onsdag, at det har opgivet at danne regering efter valget til landets parlament, Altinget, der fandt sted for tre uger siden.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Partiet, der har et parlamentarisk grundlag bestående af Socialdemokraterne, Piratpartiet og Lys Fremtid, har siden søndag forsøgt at formulere et regeringsgrundlag med Reformpartiet, der betegnes som et centrumhøjreparti.

Det grønne venstreparti ønsker at hæve skatter for at finansiere bedre velfærd og uddannelse. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det dog ikke lykkedes at blive enige med de øvrige partier om kravet.

- Det er tydeligt, at alle partier ikke er overbeviste om, at vi skal fortsætte forhandlingerne. Så jeg har besluttet at stoppe dem, og jeg tror ikke, der er grundlag for at genoptage dem, siger Katrín Jakobsdóttir, der er leder af det grønne venstreparti, ifølge AFP.

Jakobsdóttir oplyser, at hun har informeret landets præsident om beslutningen.

Det vides ifølge AFP ikke, hvad der nu skal ske. Katrín Jakobsdóttir siger selv, at hun "vil sove på det".

Siden Island blev selvstændigt i 1944, har landet kun en enkelt gang været styret af en regering af centrumvenstrepartier. Det var efter, finanskrisen satte ind i 2008.

Anført af valgets store vinder, Selvstændighedspartiet, formåede en koalition af centrumhøjrepartier ikke at forme en regering. Partierne er blandt andet dybt splittede omkring fiskeripolitikken og forholdet til EU.

Valget i Island fandt sted 29. oktober.

Det blev udskrevet et halvt år før tid, fordi landets daværende statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, blev afsløret i Panama-papirerne - mistænkt for skattesnyd.

Sagen betød, at Gunnlaugsson efterfølgende måtte gå af.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet deler billede - hvem har set...
bt.dk
Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Har du også undret dig? Derfor...
bt.dk
Legendarisk cirkus risikerer at lukke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx