22/04-18 12:25; Opdateret: 22/04-18 23:48

Reform i Nicaragua trækkes tilbage efter optøjer og dødReform i Nicaragua trækkes tilbage efter optøjer og død

Omstridte pensionsreformer, der medførte demonstrationer og 24 omkomne i Nicaragua, bliver trukket tilbage.

storybild

En studerende falder om efter at være ramt af en gummikugle under en demonstration lørdag i Nicaraguas hovedstad, Managua. Landsomfattende demonstrationer er rettet mod regeringens plan om at ændre pensionerne. Scanpix/Inti Ocon

Managua. Den nicaraguanske regerings omstridte planer om pensionsreformer, der har ført til voldsomme optøjer, trækkes søndag tilbage.

Flere har mistet livet under demonstrationerne, der de seneste dage har bredt sig i hele Nicaragua som svar på reformplanerne.

Ifølge Det Nicaraguanske Center for Menneskerettigheder, Cenidh, har 24 personer mistet livet. Organisationen melder, at den stadig er i gang med at bekræfte antallet.

Protesterne brød ud onsdag som svar på regeringens pensionsplaner i det mellemamerikanske land.

Men sent søndag dansk tid meldte præsident Daniel Ortega, at reformerne er aflyst i forsøg på at stoppe en af de største kriser i hans regeringstid.

En journalist er blandt de dræbte. Miguel Angel Gahona filmede lørdag et sammenstød mellem demonstranter og politi i byen Bluefields på Nicaraguas kyst ud til Caribien, da han blev ramt af et skud.

Det var formentlig en snigskytte, som dræbte ham, rapporterer lokale medier.

- Vi tror, at det var en snigskytte, der affyrede skuddet. Det var ikke de unge mennesker. De eneste, der var bevæbnet, var politiet, fortæller en journalist til tv-stationen Canal 15.

Danmarks udenrigsministerium opfordrede tidligere søndag aften danskere i Nicaragua til at holde sig på afstand af demonstrationer eller opbud af militær og politi.

Det skriver ministeriet i en varslingsmeddelelse og opfordrer desuden danskere til at følge med i udviklingen i medier, via rejsearrangør eller hotel.

Demonstrationerne er de største i de 11 år, hvor præsident Daniel Ortega har været ved magten i denne omgang. Han har siddet på posten siden 2007 og ligeledes fra 1985 til 1990.

Der har tidligere været forskellige opgørelser over dræbte, og myndighederne har selv opgjort dødstallet til seks.

Journalister fortæller, at de er blevet angrebet og midlertidigt fængslet. Nogle har fået stjålet deres arbejdsudstyr.

Fire private tv-stationer fik torsdag kappet forbindelsen, men søndag er kun en af dem fortsat lukket.

Baggrunden for urolighederne er, at regeringen ville ændre landets pensionssystem. Reformen ville indebære, at ansatte og arbejdsgivere skal indbetale mere til Nicaraguas pensionssystem.

Pensionskassen har for øjeblikket et underskud på 460 millioner kroner.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Obama skriver kontrakt med Netflix
bt.dk
Unge hærger børnehaver: 'Det gør både...
bt.dk
Yahya Hassan afbryder live-tv under...
bt.dk
Midt under royalt bryllup:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx