Af Ritzau - 21/03-17 14:37; Opdateret: 21/03-17 14:55

Analytiker: Krise mellem EU og Tyrkiet bliver ved ordkrigAnalytiker: Krise mellem EU og Tyrkiet bliver ved ordkrig

Det er langt fra første gang, at den tyrkiske præsident går hårdt til EU, påpeger analytiker fra EU-tænketank.

storybild

Tirsdag har Tyrkiets præsident Erdogan endnu engang anklaget Europa for at være fascistisk. (Billede: Reuters/Murad Sezer)

Tyrkiets anklager om, at Europa er både fascistisk og ondskabsfuldt, har trukket overskrifter og skabt forargelse fra Frankrig til Danmark.

Men selv om det er "eksplosive beskyldninger", ser ordkrigen efter flere uger ikke ud til at udvikle sig til meget mere end netop det.

Sådan lyder vurderingen fra Amanda Paul, der er senioranalytiker med særligt fokus på Tyrkiet ved den europæiske tænketank European Policy Centre.

- Det er langt fra første gang, at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, går hårdt til EU, siger hun.

- Kigger vi på de seneste år, har Erdogans sprogbrug gentagne gange været meget følelsesladet eller aggressivt. Så det er faktisk ikke så overraskende.

Erdogan fører i disse dage valgkamp i forsøget på at få vælgernes opbakning til en ændring af landets forfatning, som vil give præsidenten langt større beføjelser.

Aflysninger af flere vælgermøder med deltagelse af tyrkiske ministre i blandt andet Tyskland og Holland har fået Erdogan til at angribe Europa og true med sanktioner.

Den kradse kritik handler mest af alt om at få flere tyrkere til at bakke op om ham og forfatningsændringen ved afstemningen i april.

- I øjeblikket er ja-kampagnen bagud i meningsmålingerne. Så han forsøger alle tænkelige veje for at få flere stemmer, forklarer Amanda Paul.

Tirsdag har præsident Erdogan endnu engang anklaget Europa for at være fascistisk.

- Dette Europa er - som før Anden Verdenskrig - et racistisk, fascistisk og ondskabsfuldt Europa. Det er et anti-islam og anti-Tyrkiet Europa, sagde han ifølge AFP på et vælgermøde i hovedstaden Ankara.

Alligevel vil hverken flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet eller økonomiske sanktioner for alvor komme i spil, vurderer senioranalytiker Amanda Paul.

- Tyrkiet handler primært med EU, og landets økonomi har det ikke godt i øjeblikket. Derfor har den tyrkiske regering ikke råd til at indføre sanktioner, siger hun.

- Flere har spekuleret i, hvorvidt flygtningeaftalen vil kollapse de seneste måneder. Men det er ikke i Tyrkiets interesse at droppe aftalen, og jeg tror, at den vil fortsætte.

Alligevel er der et lille "men":

- Det tyrkiske lederskab er uforudsigeligt, og de kan beslutte, at de ikke vil være en del af aftalen længere. Men det vil sætte Tyrkiet i en værre situation, end landet er i nu, siger Amanda Paul.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
2.400 år gammelt ansigt kan blinke...
bt.dk
Hidtil bedste afsnit af 'Liberty':...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx