Af - 09/04-17 12:05

83-årig kvinde knust af sten-skulptur under Stockholm-angrebet83-årig kvinde knust af sten-skulptur under Stockholm-angrebet

Papuşa Ciuraru blev fanget under en tung stenløve og troede hun skulle dø, da en lastbil pløjede gennem menneskemængden i det centrale Stockholm.

storybild

(Billede: JONATHAN NACKSTRAND)

Det var en fredag eftermiddag som alle andre på Drottninggatan i Stocholm. Hjemløse Papuşa Ciuraru sad på sin faste plads på shoppegaden og tiggede. Det sted, hun både sover og lever. De forbipasserende shoppede i roligt tempo, og den 83-årige bedstemor til 30 bad om de mønter, de ikke lige havde fået brugt.

Men kort før klokken 15 pløjede en kapret lastbil pludselig gennem butiksstrøget. Og med samme ét var alle på Drottninggaten lige.

Kritikken hagler ned: Svensk varehus holder udsalg på ødelagte varer efter angreb
Kritikken hagler ned: Svensk varehus holder udsalg på ødelagte varer efter angreb

»Folk omkring mig skreg. Jeg troede, vi var midt i en krig. Jeg forsøgte at rejse mig og løbe, men der var en stor sten over mit ben,« siger Papuşa Ciuraru til Expressen.

Stenen var én af flere stenløver, som er sat op på butiksgaden for at forhindre biler i at køre ind. Men den tonstunge lastbil væltede den så let som ingenting. Ned over den 83-årige ben, som blev knust.

'Nu er det slut,' tænkte Papuşa Ciuraru. For alle havde vel travlt med selv at komme væk. Derfor blev hun overrasket over det overskud og den næstekærlighed, der pludselig fyldte Drottninggaten.

»Der kom to mennesker hen til mig. En af dem havde en cykel, men han smed den bare til siden. De samlede mig op og bar mig hen til Hötorget og ind på et hotel, hvor jeg modtog behandling,« siger hun.

Terror-sigtets ven: - Han viste ingen tegn på fanatisme
Terror-sigtets ven: - Han viste ingen tegn på fanatisme

»Jeg blev overrasket over, at de blev og hjalp mig. Jeg troede, at alle ville løbe lige forbi mig og redde sig selv.«


Præcis et døgn efter angrebet på dn svenske hovedstad vågnede Papuşa Ciuraru op fra narkosen og en veloverstået operation. Selvom hun er hårdt medtaget, har hun stadig energi til at lange ud efter gerningsmanden med et glimt i øjet.

11-årig pige meldes blandt de dræbte i angrebet i Stockholm
11-årig pige meldes blandt de dræbte i angrebet i Stockholm

»Det var en idiot, der kørte lastbilen ned ad Drottninggatan. Han kørte de grimme stenløver ned, men han evnede ikke at ramme mig. Og jeg er altså over 80,« siger hun.

Papuşa Ciuraru flygtede fra Rumænien i begyndelsen af 40'erne. For nogle år siden endte hun i Sverige, hvor hun har forsøget dine 12 børn og 30 børnebørn ved at tigge. Her er både hun og hendes venner blevet slået og angrebet med syre, ligesom deres bopladser er blevet brændt ned flere gange, siger hun til Expressen - men hun har også fået meget hjælp, understreger hun. Og det skete igen, da tragedien ramte det centrale Stockholm fredag.

Seks meldes pågrebet under politiaktioner i Stockholm
Seks meldes pågrebet under politiaktioner i Stockholm

»Jeg er utrolig taknemmelig for al den hjælp, jeg har modtaget. Og da jeg var så heldig at få lov at leve lidt længere, så vil jeg gerne hjælpe mig familie endnu mere. Så når jeg bliver udskrevet på mandag, er jeg tilbage på gaden.«

Papuşa Ciuraru er en af de 15 sårede ved angrebet i Stockholm, hvor af ti af dem endnu er indlagt. Fire mennesker har foreløbig mistet livet - tre blev dræbt på stedet, mens en fjerde døde på hospitalet af sine kvæstelser.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx