Af Ritzau - 26/03-17 05:31

Bulgarsk valg balancerer på vippen mellem EU og MoskvaBulgarsk valg balancerer på vippen mellem EU og Moskva

Søndag skal bulgarerne vælge mellem en prorussisk eller pro-EU-regering. Målinger tyder på en tæt afgørelse.

storybild

Lederen af centrumhøjrepartiet Gerb og tidligere premierminister, Boiko Borisov, (billedet) vil orientere sig mod EU, mens det bulgarske socialistparti vil knytte stærkere bånd til Moskva. Arkiv. (Billede: Scanpix/Dimitar Dilkoff)

Bulgarerne går søndag til valgstederne ved et parlamentsvalg, der ser ud til at blive et tæt løb mellem centrumhøjrepartiet Gerb og det bulgarske socialistparti.

Socialistpartiet har udfordret Gerbs regeringsmagt blandt andet med løfter om at forstærke forbindelserne til Rusland - uanset hvad Bulgariens EU-fæller måtte mene om det.

De seneste meningsmålinger giver et snævert forspring til Gerb og partiets leder, Boiko Borisov.

Men socialistpartiet har gennem den seneste tid fået større opbakning - ikke mindst efter, at partiets kandidat, Rumen Radev, blev valgt som landets præsident i november.

Efter valgnederlaget valgte Borisovs mindretalsregering at træde tilbage, hvilket udløste det tredje parlamentsvalg i landet på fire år.

Selv om Bulgarien traditionelt har været tæt knyttet til Moskva, så har Borisovs Gerb-parti vendt sig mod EU og har støttet unionens sanktioner mod Rusland efter Ukraine-krisen.

Socialistpartiet, der føres an af den 47-årige Kornelia Ninova, har lovet, at man vil stemme imod sanktionerne, hvilket i givet fald vil blive endnu en udfordring for det europæiske samarbejde i EU.

Unionen står i forvejen over for betragtelige udfordringer, efter at EU-skeptiske nationalister har fået vind i sejlene i flere medlemslande.

Samtidig står unionen over for en historisk skilsmisse med Storbritannien efter sommerens brexit-afstemning.

Unionens øvrige medlemmer vil derfor holde nøje øje med, hvordan søndagens parlamentsvalg udspiller sig.

- Hvis Bulgarien trækker sig ud af en række indvandringspolitikker i EU, så vil landet ikke kun bevæge sig ud af Europas periferi. Det vil ryge helt ud i et andet kredsløb, siger Boriana Dimitrova, der er politisk analytiker for analyseinstituttet Alpha Pollster.

Bulgarien overtager formandskabet for EU i januar 2018.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Millioner så OL-kys på direkte tv:...
bt.dk
To købere vil genrejse dansk tøjmærke...
bt.dk
Derfor skal du måske ikke drikke juice
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx