Af Ritzau - 28/01-17 16:24; Opdateret: 28/01-17 17:57

Storbritannien skal være med til at udvikle tyrkisk kampflyStorbritannien skal være med til at udvikle tyrkisk kampfly

Aftale til 872 millioner kroner skal bane vej for et dybt og langvarigt samarbejde mellem de to lande.

storybild

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som lørdag mødte den britiske premierminister, Theresa May, siger, at han håber at få øget den årlige handel med Storbritannien til over 20 milliarder dollar (over 139 milliarder kroner) fra det nuværende niveau på 15,6 milliarder dollar (108 milliarder kroner). (Billede: Reuters/Umit Bektas)

Storbritannien og Tyrkiet har underskrevet en aftale om samarbejde i forsvarsindustrien til over 100 millioner pund (over 872 millioner kroner), som gælder udvikling af tyrkiske kampfly, oplyser Tyrkiets regering.

Aftalen skal bane vej for et dybere og langvarigt samarbejde mellem de to lande.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som lørdag mødte den britiske premierminister, Theresa May, siger, at han håber at få øget den årlige samhandel med Storbritannien til over 20 milliarder dollar (over 139 milliarder kroner) fra det nuværende niveau på 15,6 milliarder dollar (108 milliarder kroner).

Theresa May siger, at hun søger efter muligheder for at øge handlen med Tyrkiet, når Storbritannien har forladt EU som følge af brexit-afstemningen.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, som også havde møder med May lørdag, siger, at "Storbritannien og Tyrkiet vil underskrive en frihandelsaftale, når brexit er færdiggjort."

I en presseerklæring siger den tyrkiske leder samtidig, at der er taget et vigtigt skridt frem mellem de to lande om Tyrkiets TF-X kampflyprojekt.

Den britiske premierminister var fredag den første udenlandske leder, som førte drøftelser med præsident Donald Trump i Det Hvide Hus.

Hun forsøger at udvikle briternes handelsforbindelser som led i forberedelserne til Storbritanniens udtræden af EU.

May fremsatte lørdag ligeledes en indtrængende opfordring til Tyrkiet om at opretholde et retssamfund og respektere menneskerettighederne.

May, som mødte Erdogan i Ankara, siger, at hun er stolt over, at Storbritannien stod side om side med Tyrkiets demokratisk valgte regering under kupforsøget.

- Det er nu vigtigt, at Tyrkiet opretholder demokratiet ved at styrke retssamfundet og lever op til folkerettens forpligtelser, siger May og understreger, at Tyrkiet er en af Storbritanniens "ældste venner" med forbindelser, som går over 400 år tilbage i tiden.

May, der henviste til perioden med relationer mellem Elizabeth I og Det Osmanniske Rige, kæmper for at finde en balance i forhold til udvikling af handelsaftaler og opretholdelse af politisk pres mod den tyrkiske regering i spørgsmål om menneskerettigheder.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kryptisk DR-chef om ny X Factor-vært:...
bt.dk
Skistjerne vinder OL-medalje: 'Vil I...
bt.dk
FCM-træner jubler efter vigtg sejr i...
bt.dk
Lars Løkke lagde en blomst ved...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx